Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan novi slučaj

'Nema olako obećane brzine, želimo zakon koji će vrijediti idućih 300 godina'

Zagreb: Bandić sa suradnicima održao konferenciju uoči sjednice Gradske skupštine
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
16.05.2020.
u 12:02

Formira se poseban Savjet za psihološku pomoć koji će biti dostupan online svim sugrađanima, pogotovo onih 200.000 pogođenih potresom, također je najavio gradonačelnik Milan Bandić

Jedna je novooboljela osoba u gradu Zagrebu, priopćeno je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Ukupno su oporavljene 422 osobe. Veliki je broj dizalica u centru pa nastaju prometni čepovi. Dobro bi bilo  stoga unaprijed pogledati u kojim se ulicama provode radovi da ih mogu zaobiči, poručuju iz PU Zagrebačke. Neće biti kažnjavanja u ponedjeljak, također je rečeno na konferenciji. za one parkirane na zelenim i drugim nepropisnim površinama, kazali su na konferenciji, već će se samo davati usmjeavanja na lokacije na kojima je dozovoljeno parkiranje. 

Gradonačelnik Milan Bandić je svoje izlaganje započeo ljutit što je Bandić ljut što je na današnjoj konferenciji sudjelovalo manje novinara. 

- Mi Hrvati majstori smo improvizacije,  izgubimo se u preciznosti, odgovornosti i dosljednosti, ali hvala onima koji su danas s nama. Samo da poručim onima koji nisu s nama, nećemo odustati dok ne zbrinemo svaku zagrebačku obitelj i ne riješimo sve što je pred nama - kazao je Bandić te dodao da se uskoro formira poseban Savjet za psihološku pomoć koji će biti dostupan online svim sugrađanima, pogotovo onih 200.000 pogođenih potresom. 

- To ćemo do konca idućeg tjedna složiti s besplatnim telefonom, prostorom, tehnikom i najeminentnijim ljudima - kazao je Bandić. 

Što se tiče neslaganja gradonačelnika i Vlade oko zakona o obnovi koji po svemu sudeći neće biti u funkciju prije proljeća nagodinu, Ivicia Rovis rekao je da je gradonačelnik od Vlade četiri dana nakon potresa dobio pismo u kojem je rečeno da je 80 posto zakona gotovo. 

- Zašto se čekalo do sad isključvo treba pitati njih - rekao je Rovis, dodavši da ima 30 dana da se zajedno s komorama i inženjerima donese propis koji će biti provediv i realan. Ponovio je to i Bandić. 

- Zakon treba biti životan, a to znači provediv i realan, kako bi bio pravedan za donjogradske blokove i kuće pod Sljemenom. Htjeli su napraviti reviziju statičara i potrošiti još 20-30 milijuna kuna pa sam i to sam na sastanku spriječio. Jesmo li mi odustali od ijednog od naših prijedlgoa? Ne. Nema olako obećane brzine, radi s ostvarima koje će definirati Zagreb idućih 150-200 godina. tražimo sinergiju struke da osmisli zakon koji će vrijediti narednih 300 godina - kazao je Bandić, a osvrnuo se i na raspuštanje Sabora. 

- Nikome ništa ne uvjetujem, nikoga ništa ne žicamo ali tražimo minimum morala, etičnosti, koretnosti i partnerstva da se Zagreb ne guli nego šiša i da se vrati dio njegovih izvornih prihoda. I ništa više. Ako ne to da nam se dozvoli, neka nam da makar dio jezera na kojem možemo pecati ribu i uživati, da budemo slikoviti.

Od ponedjeljka su ponovno dozvoljene posjete u domovima za starije, pa je novinare zanimalo postoji li strah od zaraze. 

- Oprezni smo. Jer ako smo u ovih 80 dana imali u timovima oko 600-700 ljudi koji su ulazili u domove imali smo toliko i razloga za oprez. Mi smo prošlli tjedan napravili sastanak s ravnateljima i sve što je Nacionalni zavod propisao mi smo dodatno kao nadstandard dogovorili na koji se način primaju posjete, tko ima pravo ući u dom i koje se mjere dodatno poduzimaju da ne bi došlo do širenja zaraze. Ona odgovornost koju smo imali mi sad imaju i drugi, molimo posjetitelje da se propisuju svih ovih dodatnih mjera da ne bi imali 3795 razloga za brigu, a to je broj naših korisnika - kazala je pročelnica Gradsokog ureda za socijalnu skrb Romana Galić. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije