Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna ostavština

Nelsonov lanac pronađen nakon što se kulturna javnost digla na noge

Nelsonov lanac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
06.02.2019.
u 06:00

Predmet iz 1805., koji je nestao u rujnu, sutra će pregledati komisija Zavoda za zaštitu spomenika

Nelsonov lanac trenutačno je u ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Ilici 85. Odgovorili su tako jučer, nakon četvrtog upita, iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, ali nakon provjere doznali smo da je onamo stigao tek ujutro, nakon što je izišao Večernjakov tekst koji je podignuo buru pa se u potragu, među ostalima, uključilo i Ministarstvo kulture. Nelsonov je lanac, kazali su nam u ljevaonici ALU, k njima stigao iz građevinske tvrtke koja je ljetos obnavljala Kamenita vrata.

Prvo nalaz pa sve ostalo

Ostavštinu irskoga grofa Lavala Nugenta, podsjetimo, nitko nije vidio otkako su je prije šest mjeseci s kuće na uglu Opatičke i Kamenite ulice skinuli radnici tvrtke P. G. P. Predmet iz 1805. potječe s broda HMS Victory, zvijezde bitke kod Trafalgara kojim je zapovijedao admiral Horatio Nelson, a ondje je stajao više od stotinu godina, sve do lanjskoga rujna.

Postavio ga je sin feldmaršala Lavala Nugenta, strastvenog skupljača umjetnina, u vrijeme dok je kuća bila u vlasništvu te obitelji. Kamo je nestao, pak, nitko nije znao, o čemu smo jučer pisali i digli na noge cijelu kulturnu javnost.

– Sad ga svi tražimo – kazali su nam u Muzeju grada Zagreba.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U potragu je nakon Večernjakova teksta “krenulo” i resorno ministarstvo, iz kojega je također poslan službeni dopis Gradskom zavodu za zaštitu spomenika. Urodilo je plodom pa su iz Grada napokon reagirali. U odgovoru koji potpisuje Dinko Bilić, pročelnik Ureda za izgradnju, navodi se također da će se Nelsonov lanac vratiti na staro mjesto nakon restauratorsko-konzervatorskih radova, čemu prethodi izrada elaborata, koja je u tijeku, a potom bi ga trebao odobriti i Zavod za zaštitu spomenika. Tijek, obujam i trošak radova, ističe Željko Mačešić, voditelj ljevaonice ALU, znat će se tek sutra, nakon što lanac pregleda komisija zavoda, prije koje ga nije moguće ni fotografirati. Sama obnova, smatra Robert Kavazović, povjesničar umjetnosti i predstavnik suvlasnika stanara Opatičke 2, ne bi trebala trajati dulje od nekoliko dana.

– Lanac je velika povijesna vrijednost i gotovo sigurno potječe s broda Victory, unatoč tome što ne postoje pismeni dokazi. Postoje zapisi da su se Nugent i Nelson sastajali pa je vjerojatno tako grof došao do njega – ističe Kavazović.

Artefakti za visoke iznose

Da je cijeli slučaj pun nelogičnosti, smatra i povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji kaže da slični artefakti na britanskom tržištu antikviteta postižu visoke iznose, poput dijela zastave s Victoryja koji je lani prodan za 2,5 milijuna kuna. “Dokument” koji potvrđuje autentičnost, ističe Zidić, digao bi cijenu. No, bez obzira na to je li lanac uistinu s toga broda, dodaje povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, potrebno ga je vratiti na njegovo mjesto jer su i legende dio povijesti.

– Laval Nugent, usto, nije bio amater, u njegovoj zbirci nisu bile bezvezne stvari – zaključuje Alan Braun, profesor na Katedri za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta. .

>> Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Komentara 11

Avatar Bell940
Bell940
08:23 06.02.2019.

Neko je htel maznuti to, i to je problem! S kojim mi likovima živimo?

DU
Deleted user
07:55 06.02.2019.

Sad ako ne postave repliku orginal neće opstati 24 sata !!!!!!

DU
Deleted user
09:00 06.02.2019.

A gdje je kamen iz Mandinog zdenca na Trgu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije