Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Neki bicikle nisu ni trebali vaditi iz podruma i hodnika

biciklisti
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
13.04.2016.
u 19:30

Vozi u krivom smjeru, noću bez svjetala, sa slušalicama u ušima – to je biciklist sezonac

Toplo vrijeme u Zagrebu znači izlazak na ulice gomile sezonskih biciklista koji svoje biceve zimi čuvaju po podrumima, balkonima, hodnicima...

Za dobru većinu njih bilo bi bolje da su ih i ostavili ondje. Kao i za nas koji bez obzira na vremenske prilike bicikliramo po gradu cijele godine. Jer sa sezoncima nastane pravi kaos na onih malo biciklističkih staza i trakova u gradu i na nogostupima.

Na cestama baš i ne jer rijetki se od njih usude voziti po kolniku. Ti “prigodni” biciklisti uglavnom ne znaju osnove pravila i kulture vožnje. Voze tako suludo u krivom smjeru i ne pada im na pamet da se maknu biciklistu koji se vozi u pravom smjeru. Neki od njih začuđeno gledaju kako im biciklist dolazi ususret i očekuju da im se on makne, iako su oni u prekršaju, a kad to ne učini, onda krenu psovke i vrijeđanja.

Pravi slalom nastane tako između biciklista i pješaka, samo čudo tu glave spašava. Takve su situacije nezamislive u gradovima s razvijenom kulturom bicikliranja poput Amsterdama ili Kopenhagena. Doduše, ti gradovi imaju i razvijenu biciklističku infrastrukturu, no u njima nikom ne pada na pamet voziti se u krivom smjeru biciklističkom stazom. Pravila su jasna i svi ih poštuju. Bez obzira na to što je cilj putovanja na drugoj strani ulice, uvijek se vozi pravim smjerom. A to rade prije svega zbog vlastite sigurnosti.

No to kod nas nije slučaj, mi na ulicama imamo masu biciklista samoubojica što dokazuje ne samo bicikliranje u krivom smjeru nego i vožnja bez svjetala noću. Tako ćete na slabo osvijetljenim mjestima u gradu često za ovih toplih dana iznenada nabasati na bicikli bez prednjih i/ili stražnjih svjetala nekoliko metara ispred sebe. Vi imate uredno upaljena svjetla, on vas vidi, ali vi njega ne i onda, ako se sudarite, naravno da ste vi krivi.

A mnogi se vole voziti i sa slušalicama u ušima i slušati svoju omiljenu glazbu. Pa kad spojite vožnju u krivom smjeru, noću bez svjetala sa slušalicama u ušima, dobijete doslovno ubitačnu kombinaciju biciklista sezonca.

Komentara 5

BA
baba44713
22:07 13.04.2016.

Nepotrebno agresivan članak. Zagreb već ima dovoljno razvijen antagonizam prema biciklistima da ga se dodatno potiče ovakvim člancima. Glavni krivac za ugroženost biciklista i pješaka u prometu je prvenstveno katastrofalna infrastruktura koja marginalizira i dovodi u konflikt svaki vid prometa koji nije automobilski. Prometna kultura je bitna, ali voziti po propisima po stazama bez reda i smisla koje nasumično nestaju i nestaju, naglo su dvosmjerne pa su opet jednosmjerne, malo su sa jedne strane ceste malo sa druge.. za tako nešto treba ozbiljan trud i iskustvo.

HA
hana11
04:47 14.04.2016.

Ma i u Amsterdamu i Copenhagenu se biciklisti ponašaju kao da su apsolutno najvažnija skupina u prometu. Jao pješacima ako im se nađu na putu. Samo što tamošnji biciklisti mahom poštuju bar osnovna prometna pravila i, pazi sad čuda, uglavnom se zaustave pred semaforom na kojemu je upaljeno crveno svjetlo. Tom kompliciranom tehnikom biciklisti kod nas u velikoj većini slučajeva tek trebaju ovladati.

BI
Bikesexual
00:49 15.04.2016.

Umjesto da te sezonske bicikliste potičete na vožnju cijelu godinu vi radite upravo obrnuto. Nisu suludi oni koji voze u krivom smjeru, suludi su oni koji uopće označavaju smjer na stazama i iscrtavaju ih na ionako malom prostoru predviđenom za pješake. Kad već spominjete samoubojice veća masa njih su pješaci koji radi gledanja u mobitel dok hodaju vrludaju po pločniku a da ni ne primijete. I za kraj vas molim da napišete jednako agresivan članak o tim pješacima samoubojicama. Pa o vozačima automobila koji komotno parkiraju po biciklističkim stazama, zatim o dostavljačima na motoru koji jure po tim istim stazama... Jer vam pisanje takvih članaka odlično ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije