Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPECERAJ Susjedi koji kupuju u malim dućanima o neradnoj nedjelji

Nedjeljom po kruh u pekarnicu do 14 sati

29.12.2008.
u 23:34

Prema procjeni predsjednice Udruženja trgovaca Zagreb Marije Subotar, u Zagrebu posluje 3400 malih trgovina. Od toga je oko 400 kioska, a samo njih 30 radilo je nedjeljom do ponoći. Koliko će kioska biti otvoreno nakon 1. siječnja, otkad će smjeti raditi samo do 14 sati, još nitko ne zna.

– Nitko nas nije obavijestio o novom radnom vremenu – rekao nam je Ivan, prodavač na kiosku u Ilici na Britancu. Čuli smo to jučer od mnogih prodavača i prodavačica u malim dućanima koji prodaju namirnice. U novoj će godini nedjeljom smjeti raditi samo ako su na tržnici ili kolodvoru.

Nedjeljom na benzinsku
– Ja nedjeljom radim već 25 godina, a voljela bih biti sa svoje četvero djece – kaže Jasmina iz dežurnog dućana u Dubravi.

Nedjeljom do 13 sati njezin šef, kaže, zaradi jednako koliko i petkom cijeli dan. Jasmina se ne boji da će zbog financijskog gubitka dobiti otkaz.

Kupci se ne moraju plašiti da će ostati bez svježega kruha jer će po novom zakonu pekarnice u nedjelju smjeti raditi do 14 sati. Cijeli dan i noć građani će nedjeljom moći kupovati samo u dućanima u sklopu benzinskih postaja. Kupci koje smo zatekli u malim dućanima rekli su nam da im neće nedostajati kupovanje nedjeljom.

– Sramota je da prodavačice ne mogu otići na nedjeljni ručak zbog nas lijenih. U subotu ću kupiti sve što mi treba, a znam i sama ispeći kruh – kaže gospođa Ivanka dok kupuje kruh i mlijeko u susjedstvu u Dubravi.

Izgubit će od plaće
Student FER-a Marko Bogdanović kaže da njegova obitelj već godinama ne kupuje nedjeljom.

– U Italiji dućani ne rade ponedjeljkom pa sve funkcionira – primjećuje on.

Dijani s novinskog kioska u Dubravi baš se i ne sviđa to što više neće raditi do 22 sata nedjeljom nego osam sati kraće jer je poslodavac plaća po satu. A nedjeljom plaća više.

U Udruženju trgovaca Zagreb jučer popodne stalno su zvonili telefoni. Obrtnici vlasnici malih trgovina predsjednici Mariji Subotar žalili su se da će morati otpuštati svoje zaposlenike.

– Kolega, vlasnik malog samoposluživanja koji zapošljava dvadeset ljudi, morat će otpustiti dvoje ljudi – prepričava nam Marija Subotar. Nada se da će se Zakon o radnom vremenu prolongirati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije