Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oznake

Ne snalaze se po gradu zbog loše raspoređenih pločica s kućnim brojem

03.09.2014., Zagreb - Ulaz u Gajevoj ulici 2b. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
05.09.2014.
u 15:30

Lijevo ili desno, iz gradske uprave kažu da su brojevi na različitim mjestima zbog bolje vidljivosti

Posjetiteljima, rodbini i prijateljima, često, kažu, moraju objašnjavati kako da dođu do njihove zgrade. Ne mogu se snaći, jer nazivi ulica i kućni brojevi nisu dobro raspoređeni. Problem je to stanara Kajzerice koji apeliraju da se konačno riješi, kako ističu, urbanistički i vizualni kaos u naselju.

Urbani nered

–Čitajući Pravilnik o označavanju kućnih brojeva i uspoređujući ga s izvedenim stanjem naišao sam na brojne primjere neusklađenosti. Brojevi su, po cijelome gradu, ne samo na Kajzerici, zbunjujuće postavljeni. Negdje su s lijeve strane, negdje s desne, negdje na pročelju tako da se ne može raspoznati gdje se nalazi ulaz u zgradu... pravi je to urbani nered – poručio je Robert Zelić, predstavnik stanara u Cimermanovoj 42 na Kajzerici, te dodao kako stanari predlažu da se na križanju Cimermanove i IV. Južne obale postavi dopunska ploča s nazivom ulice i kućnim brojem, te strelicom za usmjerenje, jer ih posjetitelji teško nalaze.

–Svakodnevno šećem po naselju sa psom Astorom i često me prolaznici pitaju za usmjerenje na neki kućni broj koji ne mogu pronaći. Treba bolje posložiti raspored - kazao je Ivan koji 15 godina živi na Kajzerici.

S obzirom da je u tijeku zamjena postojećih kućnih brojeva, stanari apeliraju da se više pažnje pridonese vizualnom rješenju. Prema Pravilniku, članak 12: "Pločica s brojem zgrade postavlja se na zgradu tako da je vidljiva s ulice, odnosno, javne ili druge ceste od koje se pristupa zgradi i to desno od ulaza, neposredno iznad ulaza ili na dijelu zgrade koji je bliži ulazu".

Loše zalijepljeno

Na nekim adresama, primjerice, u Selskoj 46 nova pločica s brojem postavljena je tik do stare, umjesto da je zamijenjena, u Gundulićevoj 12 pločica je postavljena s lijeve strane pored ulaza, u Gajevoj 2b nova je pločica tako loše postavljena da su je morali oblijepiti žutim trakama. Iako je u Pravilniku jasno istaknuta desna strana, iz Grada kažu kako ona nije jedina i isključiva pri postavljanju pločica.

–Dio pločica nisu postavili radnici tvrtke Pismorad d.d. putem sufinanciranja Grada, već sami vlasnici čija je to zakonska obveza. U Gundulićevoj 12 izabrana je lijeva strana kao bolje vidljiva, a u Gajevoj 2b pločica je bila privremeno pričvršćena trakama dok se ljepilo ne učvrsti - odgovorili su iz Ureda za katastar i geodetske poslove.

Ključne riječi

Komentara 8

MM
Mina Marina
09:34 06.09.2014.

Brojevi su katastrofa, a tek nazivi ulica! Nema sistema. Sad je netko opet pobrao dobre novce da postavi nazive ulica na nakakvim štangama na pločniku. Kod nas u Martićevoj stoje natpisi: Ulica Koste Vojnovića, Ulica Antuna Bauera, ali Martićeva je Martićeva ulica, nije po nekoj logici Ulica Grge Martića (a i Kosta je Konstantin!) Totalni nered. Da ne pričamo o tome koliko takvih štangi po Martićevoj stoji sa raznoraznim prometnim znakovima kojih se ionako nitko ne pridržava! Sigurna sam da je i u drugim dijelovima grada tako. Važno da Bandić "dela"!

MA
marsijanac21
13:46 06.09.2014.

U Praskoj ulici, na onim vecim tablama na kojima stoji objasnjenje imena stoji :' Prag - glavni grad Republike Ceske' sto je krivo jer je sluzbeni naziv drzave Ceska Republika. Uostalom, jeste li ikada culi Republic of Czech? Ili kako su vec ti polupismeni majmuni zamislili??

MI
Milkica
11:37 06.09.2014.

A zašto je onda u pravilniku napisano da se pločice postavljaju desno? Nitko nije proučio situaciju na terenu, radilo se bez razmišljanja i napamet, kao i obično? Kako se obilježavaju dvorišne zgrade s obzirom na ovo: "...tako da je vidljiva s ulice, odnosno, javne ili druge ceste od koje se pristupa zgradi"? Zašto je uopće donesene pravilnik ako se po njemu ne postupa i ako ne opisuje sve situacije? zašto na nekim pločicama piše npr. Ulica Augusta Šenoe, a na nekima Palmotićeva ulica? Gdje je ta ujednačenost o kojoj se stalno govori? Situacija je deset puta lošija i nepreglednija nego prije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije