Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRG ŽRTAVA FAŠIZMA

Ne postavljaju se betonski blokovi, već kamen iz Vrsina

Prva od  četiri faze rekonstrukcije Stoji desetak milijuna kuna i izazvala je brojne reakcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.04.2018.
u 22:44

Digla se bura zbog uništavanja stuba Meštrovićeva paviljona, no autorica projekta Loredana Stunić tvrdi da će nove stube biti identične starima

U obnovi Meštrovićeva paviljona nema ni govora o betonskim blokovima – poručuje Loredana Stunić, autorica projekta uređenja Trga žrtava fašizma, na medijske napise koji su posljednjih dana uzburkali javnost. Fotografija uništenih stuba koja je dijeljena na društvenim mrežama kod mnogih je izazvala zgražanje, a digli su se i povjesničari umjetnosti kad su čuli da će brački kamen biti zamijenjen betonom. No, to su, kaže arhitektica Stunić, laži.

– Svi koji žele mogu doći i sami se uvjeriti. Prvi kameni blokovi, identični onima kakvi su prije obnove ondje stajali, postavljeni su jučer – ističe L. Stunić.

Kamen iz kamenoloma Vrsine između Trogira i Splita birali su, dodaje, konzervatori, a identičan je onome starom.

– Normalno da je novi kamen svjetliji, no na njemu će se štokanjem izraditi isti uzorak kao što je na starom. Štokanje je postupak tuckanja posebnim čekićima, iako danas postoji i mogućnost strojnog štokanja – objašnjava L. Stunić.

I novi je kamen, baš kao i stari, zapravo bijeli vapnenac, razlika je jedino u mjestu iz kojeg dolazi.

– Stari je bio s Brača, pa je lošije podnosio kontinentalnu klimu. Ovaj iz Vrsina bit će bolji za ovo područje – kaže L. Stunić. Trenutačno se radi na prvoj od četiri faze rekonstrukcije trga, koja podrazumijeva uređenje pješačke i zelene površine oko Meštrovićeva paviljona, osvjetljenje toga objekta i fontane te moderniziranje javne rasvjete. Predstoji uređenje pješačke staze od Draškovićeve preko Trga burze i Trga žrtava fašizma te Ulice kneza Višeslava i Krešimirova trga do Branimirove.

Ključne riječi

Komentara 5

VI
Vito
09:05 26.04.2018.

Autor Petra Balija otiđite tamo, slikajte dio kod tise gdje su ostavili živicu pa će te vidjeti betoniranje prostora s kojeg su počupali živicu. široko 1m, visoko oko 20cm i točno "ispod" mjesta na kojem je bilo korijenje živice. __ Zašto to rade??? __ Podloga žute cigle i korijenje živice su kopanje "oslobođeni" pa se jasno vidi "presjek" zemlje na tom prostoru koji dovodi u pitanje da više neće biti živice, nego betonska ograda __ Betonsko "postolje" je skoro široko kao da tu namjeravaju izgraditi tračnice __ Pitajte ih čemu to služi, jer za živicu nije potreba betnska podloga, već obična zemlja koju sad mijenjaju betonom. __ Šteta što se ovdje ne mogu postaviti slike pa da vidite što stvarno rade. __ Kamen je tu najmanji problem, moralo ga se promijeniti, jer se raspadao. __ Ali ispod živice betonirati nikako nije razumno.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
09:45 26.04.2018.

Ups..fotka dobro prikazuje kako se vrijedni kamen postavlja na loše pripremljenu podlogu

VI
Vito
08:54 26.04.2018.

Kamen iz kamenoloma Vrsine između Trogira i Splita birali su, dodaje, konzervatori, a identičan je onome starom. – Stari je bio s Brača, pa je lošije podnosio kontinentalnu klimu. ::: Dajte najte. __ Kamen je isti, jer je nastao uu isto vrijeme. __ Jedino je "problem" što žele uništiti brački kamenolom i zato im ne dopuštaju rad jednostavnim bojkotom naručivanja kamena s otoka Brača. __ Tako je to kad se laprda o pomaganju otočanima. __ Evo dokaza o hrvatskoj "solidarnosti" __ Baš bi bilo dobro kad bi Bračani jednostavno odbili ugostiti Zagrebčane koji planiraju dolazak na Brač za godišnji odmor. __ Evo kako se kamenolom vrsine ozbiljno oglašava: Prodaja Adresa: Dugi Dol 1, 10000 Zagreb, Croatia E-mail: zlatko@seniorstone.com, hrvoje@seniorstone.com, senior@zg-t.com.hr, Telefon: +385 91 4613 330, +385 98 290 222 Kamenolom Adresa: Vrsine bb, 21222 Vrsine (Marina) E-mail: tomislav@seniorstone.com Phone: +385 91 3131 042 International Adresa: 1070 Beč, Austria, Lindengasse 38 E-mail: miran@seniorstone.com Phone: +43 664 5864 943, +385 91 3131 043 __ Sve jedan d drugo ozbiljni pregovarači bez prezimena - ova e-adresa je najzanimljivija: senior@zg-t.com.hr __ Sigurno je bolja od ove adrese: Prodajni centar JADRANKAMEN - SESVETE d.o.o. Kelekova bb, 10360 Sesvete, Zagreb, HRVATSKA Tel: +385 1 2000 757 Fax: +385 1 2000 757 e-mail: jk-sesvete@jadrankamen.hr __ Teško je prepoznati brački kamenolom iz te adrese, za razliku od zg.t-com, pogotovo kad su Sesvete dalje od Trogira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije