Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kustošija

Ne damo da unište jezero koje godinama uređujemo

10.11.2020.
u 19:38

Čisti se i popravlja taložnica, kažu u Hrvatskim vodama, no zbog bagera oko omiljene “bare” Kustošijanci su na nogama

Mulj i izraslu travu čistili su opremljeni kantama i luftićima, a znali su okoliš sanirati i traktorima. Vodu su obogatili desecima vrsta riba, žaba i kornjača, a njihova je, kako kažu, mala kvartovska oaza oduvijek bila mjesto gdje su se družili, šetali pse i gledali konje iz obližnjeg kluba. Neki su ondje proveli djetinjstvo, a nekima je bila “kulisa” za vjenčane fotografije.

– A sada je sve to uništeno – prosvjedovali su jučer Kuštošijanci kod bezimenog jezera u gornjem dijelu njihova naselja jer su preko noći, bez ikakve obavijesti, ondje stigli bageri i kamion Vodoprivrede te, ističu, devastirali sav biljni i životinjski svijet. Pri čemu, kažu, razlog i ne znaju.

– Trebale su nam godine da uredimo jezero, što je inače u nadležnosti javnih institucija. Međutim, zadnje su ovdje bili prije 25 godina i sad su nenadano došli pa nam sve uništili – kazao je Boris Skender, koji blizu bare, kako je od milja zovu, živi već 68 godina. Protiv kopanja pobunili su se i drugi stanovnici, među kojima i član Vijeća gradske četvrti Črnomerec.

– Najviše nas muči taj manjak komunikacije, osjećamo se kao da nemamo pravo glasa – rekao je Dražen Lučanin, s kojim su se složili i Lucija Blažek, Tena Novak, Darko Dumenčić i Vladimir Kajba, dodajući da je najviše sporno to što Hrvatske vode nisu o radovima prethodno obavijestile Park prirode Medvednica, pod čiji prostor spada jezero.

– Izišli smo na teren i izvidjeli situaciju. Obavijestili smo Državni inspektorat i tvrtka će dobiti upozorenje jer nam nisu prethodno rekli što i kada planiraju raditi. Okoliš usto moraju vratiti u prvobitno stanje, a ako to ne učine, slijedi prekršajna prijava – objasnila je Marina Popijač, ravnateljica PP-a Medvednica.

Iz Hrvatskih voda poručili su pak da je riječ o čišćenju taložnica uzvodno od brane potoka Kustošak koje se provodi prema planu održavanja za 2020. godinu.

– Jezerce smo mi izgradili uređenjem manjeg nasipa unutar zaplavnog prostora taložnice te u sklopu toga i cjevovode. Oni su, međutim, začepljeni i oštećeni, a voda otječe zaobilaznim putem. U sklopu radova popravit će se armiranobetonski prag taložnice, koji je napukao vjerojatno tijekom potresa i zbog čijeg je oštećenja jezerce dijelom presušilo – objasnili su u Hrvatskim vodama. Dodali su da je prije gotovo tri mjeseca hitnu intervenciju na tom području tražila Gradska četvrt te kako usto planiraju jezero revitalizirati i povećati mu dubinu.

Ključne riječi

Komentara 4

DA
DarthVader
19:43 11.11.2020.

I opet nesto novo sta ovi nedaju. Pa dali ima u ZG-u nesto sta bi oni dozvolili. S takvom populacijom ZG nemoze na zelenu granu.

Avatar The_Lacrdion_ZG
The_Lacrdion_ZG
20:50 10.11.2020.

Slijedeći prosvjed radi revitalizacije i produbljenja jezera? Demonstriranje je "in"!

VL
;-)
23:26 11.11.2020.

Pa mora se mulj očistiti ribe ne mogu plivati u mulju. Doduše žabama mulj paše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije