Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trnjani u problemu

Ne daju nam legalizirati kuće dograđene nakon poplave '64.

Trnje legalizacija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
08.12.2015.
u 13:00

Grad do danas od Trnjana nije otkupio kuće pa su ih oni s godinama dograđivali sami. Sad im ozakonjenje nije omogućeno jer je plan – rušiti

Vlasnici 105 kuća uz Savski nasip na Starom Trnju još uvijek strepe hoće li im se odobriti legalizacija kuća ili će i dalje strahovati i čekati dan kada će na njihove domove krenuti teški bageri.

Odobreno svima osim njima

Građani upozoravaju da se legalizacija bliži kraju, njihovi se zahtjevi odbacuju i plaše se da neće imati jednaka prava kao 90 tisuća drugih Zagrepčana kojima je ona odobrena. Problem je nastao jer je prostor uz nasip nakon poplave 1964. proglašen društvenom zonom u kojoj je zabranjeno graditi, a predviđeno je rušenje svih kuća i umjesto njih sagraditi Zagreb na Savi. No, kako Grad od vlasnika poplavljenih kuća do danas nije kuće otkupio, oni su ih s vremenom počeli obnavljati i širiti bez dozvola. Legalno su, pak, priključivani na vodu, kanalizaciju, gradile su se ceste...

– Nismo gradili vile i bogatili se, već obnavljali i proširivali stare kuće kako bi nam djeca imala gdje spavati – kazao je Vlado Blagus, Trnjanin koji živi u bespravno dograđenoj kući za čiju je legalizaciju već potrošio oko 10 tisuća kuna, no na kraju je dobio odbijenicu. Kuću je bez dozvole proširivao i Krešimir Zvonković.

– Legalizaciju je tražio prvo moj otac, sada se time ja bavim, a kako mi se čini, problem će naslijediti i moji sinovi i unuci. Tu smo rođeni, ovo su naše kuće i osjećamo se ugroženima jer je legalizacija odobrena svima osim nama – kazao je Zvonković. Isti problem muči i Tomu Kalcinu, koji je rekao da su svi Trnjani Gradu prijavili nove kvadrate čim su ih izgradili te da za njih već više od 10 godina plaćaju komunalnu naknadu i odvoz otpada.

– Mi smo zakinuti jer nam nisu dali da gradimo ili prodajemo kuće, a sada nam ne daju ni legalizirati ih – istaknuo je Kalcina.

Kosor bi dao ostavku

I gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor obećavali su da će se problem riješiti te da će gradski zastupnici ukinuti društvenu zonu i proglasiti mješovitu kako bi se kuće mogle legalizirati.

– Neki smo dan bili kod Kosora, koji je rekao da će dati ostavku ako se problem ne riješi, a iz mjerodavnog gradskog Ureda saznali smo da je dokumentacija spremna i da je sve na gradonačelniku pa se nadamo da će poslati prijedlog na posljednju ovogodišnju sjednicu 22. prosinca – kazao je Krešimir Končić, vijećnik Gradske četvrti Trnje.*

Ključne riječi

Komentara 9

TR
Trnjanec
14:55 08.12.2015.

Ponavljam pitanje: tko je i zašto poklonio HRT-u komad gradskog zemljišta na planiranom produžetku ulice Prisavlje, a da bi HRT tamo sebi izgradio dodatni ograđeni parking? Ulica Trnjanska struga je čak i friško asfaltirana, a završava u pješačkim stepenicama - tko je i zašto trošio novac na asfaltiranje cestice koja se za ništa ne može koristiti?

Avatar comandante
comandante
16:53 08.12.2015.

molim vas sve napravite samo da Kosor neda ostavku, buahahahahahaha, šta će reći njegovih 15 članov na to???

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
17:24 08.12.2015.

E, da su Vidošević na Prekrižju, tad bi se GUP mam mijenjao! Pa taj je i šumu rušio kak bi gradio. Al zanimljivo, bunker ILEGALAN, od 200 m2 nije niti prijavio za legalizaciju. Što čeka Mrak-Taritaš, KAD ĆE TO RUŠITI?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije