Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprodaja počela

Navala tek u siječnju, kada sniženja budu i primamljiva za džep

02.01.2014., Zagreb - Novogodnisnja snizenja po ducanima u centru grada.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
29.12.2015.
u 15:20

Izlozi trgovina "vrište" popustima do 50%, ali građani zasad samo razgledavaju i tek netko nešto doista i kupi

Oprostite, imate li istu ovakvu, ali M veličine – raspitivala se jučer učiteljica Maja Ravlić kod trgovkinje u centru grada te usput s pola daha prišapnula: "Mora biti još jedna, divna je." Ljubazna prodavačica tražila je Majinu buduću vestu, ali zelenog džempera željene veličine nije bilo.

– Nažalost, nemamo više, ali možda da probate u nekoj od drugih naših trgovina – uslužna je bila prodavačica, dok je Maja pokunjeno zaključila kako "sad više ne želi ništa".

"Izlet" od 500 kuna

Mislila je tako samo dvije minute, dok na susjednoj vješalici nije vidjela majicu na cvjetiće te zaključila da je "ovo još bolja prilika".

– Nemojte misliti da sam luda. Obožavam odjeću, a kad vidim nešto na sniženju, moram to imati. Nisam od onih koji čekaju da cijene padnu do kraja jer, eto, na taj način ostanem bez, primjerice, veste – kroz smijeh je kazala Maja Ravlić, koja je iz centra grada jučer otišla s tri vrećice pune, kako ona kaže, "sitnica". Nekoliko majica i košulja, čizme i torba. Ali prošla je dobro, kaže, jer bi u "regularnom danu" na takav "izlet" potrošila i do tisuću kuna, dok joj sad ceh nije prešao petsto.

– Izlozi me jednostavno namame – pravdala se učiteljica, koja u tome nije usamljena. Šareni natpisi koji obećavaju "upola manje cijene", "jedne cipele gratis kupi li se već jedan par" ili "nezaboravnu uštedu", upozoravaju stručnjaci svake godine, mogu biti tek krinka stvarnog sniženja cijena, ali to ne sprečava Zagrepčane da nakon Božića, a pogotovo poslije Nove godine, poharaju dućane i njihove zimske popuste.

– Sniženja su nam sad između 30 i 50 posto, ali u siječnju cijene će pasti i do 70 posto. Tada se, zapravo, može i najviše uštedjeti – objašnjavale su jučer redom prodavačice u trgovačkim centrima, otkrivajući tako jedinstvenu "šprancu" popusta.

Već sad osnovni zimski artikli, poput, primjerice, majica i vesta mogu se naći po cijeni od četrdesetak kuna, dok su ipak nešto skuplje ostale zimske jakne i kaputi, čija se cijena nije spustila ispod tristotinjak kuna.

– Vrlo jeftino mogu se naći majice, uglavnom kratkih rukava, čija je cijena već od 19 kuna. Jeftiniji su i zimski dodaci, kupili smo kape za 30, umjesto 70 kuna, i klincima rukavice snižene s 50 na 20 kuna – pohvalili su se Anita i Martin Vikić, koji su u trgovinu robom ušli, kako su rekli, slučajno, na putu do dućana po "špeceraj".

No, nije im žao, iako je to vjerojatno, priznali su, jedina kupnja na zimskom sniženju koju će obaviti.

Novi pravilnik o sniženjima

Kako su objasnili supružnici, već su dovoljno potrošili na božićne poklone, iako su se, zapravo, trudili da svakome daruju tek neku sitnicu.

– Prije samog Božića nismo primijetili da su cijene pale. Prošlih se godina već ranije moglo naći jeftinijih stvari za pod bor, ali ove je godine to nekako izostalo – primijetio je Martin Vikić činjenicu da su prava sniženja ove godine počela tek 27. prosinca. Određeno je to novim pravilnikom Ministarstva gospodarstva, koje propisuje dva sniženja godišnje, i to u trajanju od maksimalno dva mjeseca.

– Proljetnih sniženja, čuo sam, ne bi više trebalo biti, ali nadam se da će ipak nekako iskombinirati da i tad malo padnu cijene – rekao je student Marin Filipović, koji je također jučer obišao čak tri trgovačka centra u potrazi za još nekim darovima jer, kako je rekao, nije posjetio sve prijatelje za Božić, već je čekao da se cijene spuste kako bi im kupio i odnio "poklone Djeda Božićnjaka".

Koliko će se potrošiti na zimskim sniženjima procjene nema, ali u vrijeme blagdana Hrvati će u trgovinama ostaviti više od 11 milijardi kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije