Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. GODINA DJELOVANJA ZBORA LIRA

'Nastupamo po cijelom svijetu, glazbom slavimo hrvatsku i židovsku kulturu'

Lira
Foto: Lira
14.01.2020.
u 08:40

Umjetnički voditelj zbora od 2004. godine poznati je dirigent Robert Homen

Prvi put su zapjevali 1954. godine u spomen na žrtve holokausta, ali i kako bi spasili od zaborava židovske pjesme. Danas, kada slave 65. obljetnicu djelovanja, mogu se pohvaliti kako su postali jedan od najstarijih zagrebačkih zborova s jednom od najduljih neprekinutih tradicija. Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb “Lira” proslavit će, naime, rođendan svečanim jubilarnim koncertom pod nazivom “65 godina u glazbi koja nas spaja”, a održat će se u četvrtak 16. siječnja u 19.30 sati u Muzeju Mimara.

Spaja ih ljubav prema glazbi

– I sami smo impresionirani činjenicom da naš zbor slavi 65. godina, mislim da je tajna u velikoj želji da se tradicija održi, ali i činjenici da je zbor dosegao visoku razinu kvalitete – govori nam Slaven Maslać, predsjednik zbora. Pritom ističe kako su za uspjehe Lire zaslužni, prije svega, njezini umjetnički voditelji. Zborom su, naime, tijekom povijesti dirigirali istaknuti dirigenti pa je tako poznati skladatelj Emil Cossetto vodio Liru pune 44 godine. Potom je zbor vodio dirigent i skladatelj Tomislav Uhlik, a voditelj Lire od 2004. je Robert Homen, koji je bio dirigent Opere HNK u Zagrebu te se ubraja među najuspješnije dirigente mlađe generacije.

– Prvotna je ideja bila da zbor prenosi židovsku kulturu i tradiciju te je izvodio sinagogalne-liturgijske pjesme, jidiš, španjolsko-sefardske romanse i hebrejske folklorne napjeve, ali je s vremenom repertoar proširen i na ostale zborske pjesme, kao i na hrvatski folklor – kaže Slaven Maslać te dodaje kako nije nužno da su pjevači u zboru članovi židovske zajednice. Svatko tko dijeli ljubav za glazbu može se prijaviti na audiciju, a zbor trenutačno ima 40-ak članova.

– Uistinu je širok raspon godina, od 30-ih, pa sve do 70-ih. Imamo nekoliko članova koji će sada proslaviti čak 50 godina pjevanja u zboru – ističe Maslać te dodaje kako se članovi na probama dva puta tjedno pripremaju za nastupe na festivalima, smotrama, natjecanjima… Također, zbor je tijekom povijesti snimio velik broj ploča, kaseta, DVD-a i CD-a.

Turneje i nagrade

Dokaz kvalitete su i brojne nagrade koje je Lira osvojila, među kojima je Grand Prix na državnoj smotri zborova, Nagrada Grada Zagreba te najbolja stručna kritika na Svjetskom festivalu pjevačkih zborova u Jeruzalemu. Lira je tijekom godina, osim u Izraelu, nastupala po cijelom svijetu, pa su tako imali turneje u SAD-u, Kanadi, Australiji, diljem Europe…

Ključne riječi

Komentara 1

AU
autoritet
22:37 14.01.2020.

Lijepa priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije