Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon učenika...

Nastavnici osnovnih škola u Zagrebu dobili upit: Biste li i vi nosili uniforme u razredu?

04.10.2017.
u 15:30

Školama je u proteklih nekoliko tjedana, naime, dostavljena anketa u kojoj su se trebali izjasniti jesu li suglasni s idejom

Nakon mjeseci žustrih polemika trebaju li učenici nositi uniforme u školama, na dnevni red stiže novo pitanje – a što je s učiteljima i profesorima?

U Stupniku ih već nose

Kako se trenutačno čini, upravo bi se za njih uskoro mogle početi krojiti školske kute, iste kakve nose učenici, samo u “odrasloj verziji“. Školama je u proteklih nekoliko tjedana, naime, dostavljena anketa u kojoj su se trebali izjasniti jesu li suglasni s idejom uz objašnjenje kako se “ide dalje u realizaciju projekta Grada Zagreba uvođenja školskih uniformi u zagrebačke škole”. Prijedlog je školama poslala Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) koja je šivala dosadašnje uniforme za učenike.

– Pokrenuli smo inicijativu jer smo primili puno upita iz škola. Zapravo su nas učitelji i profesori potaknuli na to jer su oni sami htjeli imati majice s grbovima škola – objasnio je ravnatelj URIHO-a Josip Držaić te dodao kako su prve reakcije na anketu jako dobre. U upitniku su škole trebale napisati broj majica koje su im potrebne i njihovu veličinu, a čim URIHO skupi sve podatke, krenut će u daljnje korake potrebne za realizaciju projekta. Tako bi se u 48 škola u Zagrebu koje su odabrale kute za učenike, uskoro i učitelji te profesori mogli “uniformirati“, a to su već samoinicijativno napravile učiteljice iz Područne škole Stupnik koja spada pod Osnovnu školu Lučko.

– Naši učenici u Stupniku bili su prvi u Zagrebu koji su nosili uniforme, njima se to jako svidjelo pa su na istu ideju došle učiteljice i mi smo to podržali. One su naručile iste majice, samo u drugoj boji – kaže Pavo Šimović, ravnatelj škole u kojoj učiteljice Zdenka Herceg, Sandra Marinić, Suzana Krauz, Zlata Nell, Lorena Božićević i Tatjana Božić nose ružičaste polo majice na kojima je ispisan naziv škole te “hoodice”. Sviđa se i njima i učenicima koji se hvale da su “isti kao učiteljice“.

Uskoro idu kod Bandića

Ipak, u dosta je škola ova ideja naišla i na skepsu, pa tako ravnatelj Osnovne škole Brezovica Ivan Kostenjak smatra da je naručivanje uniformi za nastavnike pretjerano, posebice ako se uzme u obzir da u većini škola ni učenici ne nose redovito uniforme koje su za njih naručene. Ravnatelj Osnovne škole Odra Vatroslav Gabrić ističe pak da će na kraju o svemu odlučiti cijena. Kako kaže, bude li uniforme financirao Grad, škola će ih naručiti, no budu li ih morali plaćati sami, onda ipak – ne, hvala. Čini se tako da će na kraju upravo pitanje novaca biti ono o čemu će najviše ovisiti projekt.

– Još nemamo odgovor na pitanje kako bi se uniforme za nastavnike financirale. Možda bi ih škole same plaćale, ali možda bi ih i Grad pristao financirati. Još nismo kontaktirali nadležni Ured ni gradonačelnika, ali planiramo čim završimo projekt i nadamo se pozitivnom odgovoru te provedbi natječaja – rekao je Josip Držaić.

Ključne riječi

Komentara 4

TE
teacher
19:14 04.10.2017.

Nevjerojatno glupa inicijativa! U moru problema s kojima se škole jedva nose, oni se odlucuju za (lose) kozmeticke promjene. Dajte napokon ulozite nesto novca u opremljenost skola i skolovanje nastavnika!

MI
miro44V
17:45 04.10.2017.

je..ga nekima stvarno fali tito i njegove plave kute, a mozda i ona partizanska kapica :)

Avatar liquidsky
liquidsky
17:17 04.10.2017.

Osim zbog higijenskih, sanitarnih i sigurnosnih razloga (zdravstvo, rad s hranom, vojska, policija, zaštitna odjeća i slično) u zemlji slobodnomislećih građana, želju za uniformiranjem mogu imati samo iskrivljeni umovi - poput onih u Sjevernoj Koreji. Potreba za vizualnom pripadnosti nekoj građanskoj masi dovoljno govori o primitivizmu mentaliteta. Toliko o suvremenom hrvatskom građanskom dosegu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije