Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Skupštine

Skupština Zagrebačkom holdingu odobrila zaduženje od 150 milijuna kuna

Gradska skupština
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
14.05.2020.
u 17:28

Otplaćivao bi se u 20 kvartalnih rata po kamatoj stopi od 2,2 posto a sredstva bi pokrivala, kazala je predsjednica uprave Holdinga Ana Stojić Deban, investicije poput onih u dnevnu bolnicu Sv. Duh, dogradnju Osnovne škole Jelkovec, dodatnu opremu i digitalizaciju sustava Zagrebačkog holdinga...

U tijeku je nastavak 33. sjednice Gradske skupštine, a na "tapetu" je za raspravu preostalo još 11 točaka dnevnog reda. S 27 glasova za, 19 protiv i 1 suzdržan, izglasana je točka kojom se Zagrebačkom holdingu odobrava dodatno kreditno zaduženje od 150 milijuna kuna za ostvarenje neispunjenih obveza iz prošle godine. Otplaćivao bi se u 20 kvartalnih rata po kamatoj stopi od  2,2 posto a sredstva bi pokrivala, kazala je predsjednica uprave Holdinga Ana Stojić Deban, investicije poput onih u dnevnu bolnicu Sv. Duh, dogradnju Osnovne škole Jelkovec , dodatnu opremu i digitalizaciju sustava Zagrebačkog holdinga... No, tu su i stavke poput 16 milijuna kuna za softver i informatičku opremu, dodatni troškovi za sakupljač trave, buldožer, mobilnu drobilicu...

Oporbenjaci, predvođeni Ankom Mrak-Taritaš (GLAS), Tomaševićem (Zagreb je naš!) i Renatom Petekom (nezavisni) prije sjednice održali su konferenciju za novinare. Prošli tjedan oporbeni zastupnici iz protesta su se okupili na Markovom trgu i održali "fizičku" sjednicu, a za danas su osigurali dvoranu D u samoj Vjećnici. Nakon toga preselili su se ispred Osnovne škole Bukovac, s argumentom da bi njena rekonstrukcija trebala biti financirana iz kredita Holdingu. Ostale točke reda uglavnom su vezane uz temu potresa koje su predlagali oporbeni zastupnici.  Na dnevnom redu je i snivanje stručnog povjernstva za procjenu šteta od potresa te prijedlozi o stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom te o korištenju donacija za saniranje posljedica potresa.

19.20 - Zaključak iz točke nije usvojen većinom glasova.

18.30 - U tijeku je rasprava o Prijedlog zaključka o načinu korištenja donacija za saniranje posljedica potresa, koju su također predložili oporbenjaci. Točkom se zadužuje gradonačelnika Milana Bandića da javnost izvjesti o stanju na računu koji je Grad Zagreb otvorio 25. ožujka 2020. godine s ciljem prikupljanja sredstava za saniranje posljedica potresa te da se sredstva s računa potroše isključivo za mjere hitnih intervencija za stambene objekte koji su oštećeni u potresu.

18.00 - Ova točka nije komplicirana, samo tražimo dobiti podatke o tome koliko je točno zgrada oštećeno, koje su naljepnice dobili zgrade, kao i podatke koliko kad je bila zadnja obnova... Nulto stanje, da znamo o čemu je riječ i ne vidimo zašto se to ne bi moglo usvojiti - kaže Anka Mrak-Taritaš u ime predlagatelja ove točke. O zaključku se vrlo malo raspravljalo, iz Grada se nije javio za sudjelovanje nitko, a on u konačnici nije usvojen

t

17.45 - S obzirom da je Vlada također najavila plaćati najam stanovima onima bez doma, ova točka ne čini se toliko potrebnom, govore pojedini zastupnici. Nakon glasovanja, zaključak iz ove točke nije prihvaćen većinom glasova. Prelazi se na novu točku, zaključku podnošenju izvješća o razmjerima oštećenja na zgradama koje su posljedica potresa u Zagrebu, koju su također podnijeli oporbeni zastupnici. 

17:30 Na redu je 11 točka dnevnog reda, odnos prijedlog zaključka o stambenom zbrinjavanju građana Grada Zagreba pogođenih potresom. Radi se o prijedlogu oporbe, a njom se traži od gradonačelnika da se obveže da omogući onima koji su nakon potresa ostali bez domova dozvoli korištenje stanova i kuća u vlasništvu Grada Zagreba. Ne bude li to moguće, trebala bi se dodijeliti bespovratna potporu u iznosu od 1.500,00 kuna mjesečno za samca te dodatnih 500,00 kuna za svakog sljedećeg člana kućanstva za vrijeme dok nisu u mogućnosti koristiti vlastiti stan ili kuću zbog oštećenja nastalih potresom. 

17:20 Ukupno 36 zastupnika glasalo je za prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020 za projekt "Novi Jelkovec - mjesto neovisnog življenja", čime je on prihvaćen.

17:10 Na 33. sjednici je izglasano da se prihvaća prijedlog zaključka o osnivanju i imenovanju Stručnog povjerenstva Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodne nepogode - potresa s 22 glasa za, 19 protiv i dva suzdržana.

16:45 Zastupnica Vesna Nađ (SDP) istaknula je kako joj je sporna točka da se Bandić ovlašćuje da se biraju i zamjenjuju članovi povjerenstva jer se njemu tu daju "odriješene ruke". Oporna nastavlja tvrditi kako nema smisla osnovati povjerenstvo, posebice ne prije zakona.

16:00 - Mi ćemo plaćati vanjsko povjerenstvo 13,5 milijuna kuna, a to sve može ići građanima. Koji je smisao cijele te priče? Od toga nema koristi - naveo je Stanko Kordić (GLAS), a s njim se složio i ostatak oporbe istaknuvši kako je osnivanje povjerenstva samo dodatan i nepotreban trošak za proračun, na što su iz Grada komentirali kako postupaju po sadašnjem zakonu o elementarnim nepogodama koji je na snazi i da nema drugog rješenja osim da se osnuje stručno povjerenstvo. Na taj će način, dodaju, građani jedino doći do novca koji im je trenutačno prijeko potreban.

- Zakon o nepogodama ne obuhvaća potrese. On je pisan na razini cijele države i obuhvaća druge nepogode poput požara tuče, kiše, mraza... - složila se oporba. To su demantirali iz Grada navodeći kako to nije točno i da je potres zapravo na prvom mjestu prirodnih nepogoda.

15:42 Nakon polusatne pauze krenula je rasprava o novoj točki. 

- Osnivanje ovog povjerenstva je da čisto da se pokaže da se nešto radi. Nema smisla. Grad je mogao u ova dva mjeseca pomoći oštećenima u potresu, a ne da su prepušteni sami sebi. Ponavljam, dok će zakon biti gotov, već će svi sami obnoviti svoje nekretnine - rekla je Mrak - Taritaš (GLAS) dodajući da ne vidi sada razloga da se forsira osnivanje spornog povjerenstva te da se time "zamagnjuju oči građanima".

- U Italiji je nakon potresa nakon 20 dana donešen zakon. Bile su znatno veće štete i ljudske žrtve, a u roku tri donesen tamošnji zakon o obnovi. Zagreb pokazuje apsolutno nesnalaženje u situaciji koja nas je snašla - komentirao je nezavisni Vladimir Ferdelji. Za povjerenstvo dodaje da se povjerenstvo osniva na zakonu koji je u izradi, a da je on neprimjenjiv na Zagreb. Usto se pita tko će preuzeti upravljanje sredstva koja će biti velika.

15:00 Osma točka sjednice usvojena je s 22 glasa za, 19 protiv i dva suzdržana. Glasalo je ukupno 43 zastupnika. Slijedi deveta točka dnevnog reda o prijedlogu zaključka o osnivanju i imenovanju Stručnog povjerenstva Grada Zagreba za procjenu šteta od prirodne nepogode - potresa.

14:45 - Da li se neusvajanjem ovog zaključka, gradonačelnik može raspodijeliti te novce kako go želi? Zanima me po kojem kriteriju će se to dijeliti? - pitao se nezavisni zastupnik Vladimir Ferdeljija. Na što je pročelnica kulture Milana Vuković Runjić odgovorila da se slaže da je kultura ugrožena i da sredstva za programe koji se nisu mogli održati ne mogu dijeliti kome i kako žele, nego da će se s onima čiji su programi pogođeni sve dogovoriti, odnosno hoće li se oni odgoditi ili napraviti neki novi model.

14:20 Nastavlja se sjednica. HNS-ov Tomislav Stojak složio se s Torjancem dodajući kako prijedlog osme točke treba biti usmjeren isključivo tome da se pomogne kulturi te da se "kulturnjake" smije zanemariti.

- Uzimati sredstva kulturi je kao da i djelatnicima zdravstva uzmete dio i oni ne mogu raditi u tim uvjetima. To će biti nezapamćen udarac na kulturu - rekao je Torjanac.

13:38 Na redu je rasprava o osmoj točki sjednice, odnosnu o prijedlogu zaključka o stavljanju izvan snage zaključk o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad. Nestranački zastupnik Marko Torjanac  je konstatirao kako će kulturni segment profunkcionirati tek kad se pronađe cjepivo za koronavirus zato što ona ovisi o javnim okupljanjima koja su trenutačno zabranjena. Slijedi stanka od pola sata. 

12:55 - Prihvaćena je točka dnevnog reda o kreditnom zaduženju Zagrebačkog holdinga. 27 je zastupnika bilo za, 19 protiv i 1 suzdržan. SDP-ov Matej Mišić, uz podršku drugih zastupnika, želio je znati točno tko je i kako glasao s obzirom da je bilo manjih problema s tonom i slikom Hangouts Meet-a, a jedan je od kolega imaju drukčiju evidenciju, pa je Stavljenić Rukavina nakon nekoliko odbijenica to i učinila. 

12.30 - Zastupnica Marijana Sumpor  (Nezavisna lista Zagreb) urgirala je kolege da se ne izglasa zaduženje Holdinga za 150 milijuna kuna, jer se ne uvažavaju uvjeti u kojima se građani trenutno nalaze, već bi trebalo pričekati pogledati koji su još drugi krični trenuci ispred nas, a njih će biti mnogo jer će se ekonomska kriza koja je poharala Hrvatsku sigurno prenijeti i na njen glavni grad. 

- Razmislite, budite oprezni i nemojte srljati s ovakvim zaduženjima jer ste i sami rekli da će takvih zaduženja ove godine biti još - istaknula je. 

12.10 - Točka ove sjednice trošenje je vremena, kazao je Zvane Brumnić, nakon što su se zastupnici proteklih petnaest minuta svađali o tome tko je prekršio Poslovnik zbog korištenja, kako je napomenula zamjenica predsjednika Skupštine Ana Stavljenić Rukavina, neprimjerenog riječnika. David Bilić, naime, koristio je riječ "koprcanje" u kao dio replike HDZ-ovom zastupniku 

11.45 - Sjednica Skupštine se nastavlja, i dalje se razgovara o Osnovnoj školi Bukovac. 

- Ovo je kašnjenje od 13 godina. Da je 2007. dobivena lokacijska dozvola, možda 2008. godine građevinska dozvola i tad se započela gradnja, mi zasigurno nebismo stajali ispred ove škole. Kad se u gradu s projektima kasni, onda se kasni barem desetak godina - kazala je Anka Mrak-Taritaš. 

11.25 - Predsjednik Skupštine Drago Prgomet ističe da je posjetio školu i vidio kakvo je stanje, jer to nije samo problem statike, već da u jednoj učionici postoji šaht. I da je klub HDZ dao amandman za 20 milijuna kuna da se škola završi.

- Ta su sredstva osigurana daleko prije potresa i političkih performansa i predizborne kampanje, već onda kad je to trebalo biti - kaže Prgomet. 

Klub zastupnika HDZ-a je zatražio stanku za klub od 20 minuta. Ljutiti su zbog ovog performansa oporbe, smatraju to korištenjem djece i igranjem s emocijama. 

11.05 - Sjednica se nastavlja, oporba se preselila ispred Osnovne škole Bukovac. 

- Pogledali smo popis iz pordužnice Upravljanje projekti, pa su tu Dom Markuševec, vrtić u Podbrežju, OŠ Jelkovec... Kako imamo jednicu koja je prilagođena da se možemo kretati, našli smo se ispred strahovito stradale škole u Bukovcu. Potrebno ju je rušiti, što je znak nebrige jer je odavno trebala biti rušena, pa je sad dokrajčena tjekom ovog potresa. Zašto se ova lokacija ne nalazi na popisu za ovih 150 milijuna kuna kredita? - pitao je Renato Petek. 

10.25 - U najmanju ruku je bezobrazno da se moram tri puta javljati na sjednici i dva puta na sastancima odbora a da nisam dobio odgovora od uprave Zagrebačkog Holdinga. Tražili smo detalje o stavkama koje će se trošiti od kredita. Šesnaest milijuna kuna otići će na razne softvere i programe, hardvere... - kazao je Tomislav Tomašević. 

Sjedinca uzima ponovnu stanku do 11 sati. 

10.10 - Sjednica skupštine se nastavila, a s time i rasprava o zaduženju Holdinga. 

- Ako je logika da ćemo mi svake godine odobravati Holdingu kreditna zaduženja za stvari koje je on planirao godinama prije nas, da li to znači da će Hodling 2021. dići opet 150, 200 ili 500 milijuna kuna kreditnog zaduženja, pa će onda isplaćivati unatrag troškove obnove grada Zagreba? - pita HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak na ovu točku. Kreditno zaduženje grada je četiri milijarde kuna, upozorava Stojak. 

Zvane Brumnić (SDP) nadopunio je Stojaka i dodao da je četiri milijarde kuna zaduženja bilo aktualno 2018. godine, a nakon toga se dodatno zaduživalo za novih milijardu i više kuna, kad se uzme samo novac za žičaru. 

- A koliko je tu neplaćenih računa Holdinga koji su cesijama prebačni u buduća vremena? - pita Brumnić. Kreditno zaduženje nema nikakve veze s potrebama grada, a pogotov ne uz potres, pa bi se sredstva Grada trebala koncentrirati na potres i sanaciju štete. 

9.00 - Nastavak sjednice započinje stankom od sat vremena. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:43 14.05.2020.

Čeka li cisterna čistoće iza ugla !?

JZ
jura.zagrebacki
17:48 14.05.2020.

povjerenstvo služi kako bi gradonačelnik imao utjecaja na stručne krugove i preko njih imao kontrolu nad obnovom...legalno podmićivanje podobnih kadrova...13.5 miliona kuna sasvim lijep fond za trgovanje utjecajom...ne slažeš se sa gradonačelnikom, letiš iz povjerenstva...jasno ko dan...

SV
svitilnik
16:31 14.05.2020.

Još mi živimo u socijalizmu dragi moji. Neki likovi, danas i njihovi potomci su i dalje privilegirani kao što su bili i u bivšoj državi, potroši, dijeli šakom i kapom za glasove kako bi se zadržali na vlasti jer vlast daje privilegije. Ništa se nije promijenilo, a narod hraneći se obmanama, neuk i povodljiv politički je nespreman prihvatiti da i demokracija odnosno politika može biti poštena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije