Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOŠKI PARK

Naši će projekti ukinuti gužve – i na cestama i na blagajnama

Mladi inovatori
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/6
05.10.2017.
u 06:45

Još se 16 start-up timova doselilo na Velesajam, a među njima i ekipe sa softverom za “chatanje” sa Slavoljubom Penkalom i kopčom za remen koja detektira pad

Sustav koji automatizira promet i rješava problem gužvi u gradu, aplikacija koja u realnom vremenu daje informaciju o broju slobodnih parkirališnih mjesta, kopča za remen sa senzorom koji detektira pad, chatbot s povijesnim ličnostima na Facebooku... Ideje su to koje bi Zagreb trebale transformirati u “pametan” grad i njegovim stanovnicima olakšati svakodnevicu, a pod okriljem Tehnološkog parka razvija ih 16 novih start-up timova.

Nema više ukucavanja

– Odabranim će se timovima u sljedećih deset tjedana pružiti infrastrukturna podrška, edukacija i mentorstvo, a četiri do osam start-up projekata koji se pokažu najboljima dobit će i financijsku potporu od ukupno 750 tisuća kuna – pojasnio je Goran Dautović, voditelj Startup Factory programa, iza kojeg stoji Razvojna agencija Zagreb.

Novi su timovi u predakceleracijski program izabrani na SFZGBootcampu među užom konkurencijom od 40 projekata. Jučer su se “udomaćili” u 12. paviljonu Zagrebačkog velesajma i otkrili detalje svojih inovacija.

– Budući da nas sve živciraju gužve na blagajnama, razvili smo pametnu potrošačku košaricu koja proizvode koje osoba kupuje skenira odmah kad se u nju ubace. Kada dođe na blagajnu, prodavačica može očitati sadržaj cijele košarice odjednom te ne mora više otkucavati artikl po artikl. Na kupcu je samo da plati ukupan iznos – kazao je 29-godišnji Luka Vida, inženjer s Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji stoji iza startupa “Pickup Solutions”.

Osim na blagajnama, rijetkost u metropoli nisu ni prometne gužve. Tom će problemu pokušati doskočiti tim “Flow” koji je razvio sustav koji optimizira promet.

– Ideja je da se svi semafori, kamere i senzori spoje na uređaj, odnosno umjetnu inteligenciju koja broji promet i određuje kako će se paliti i gasiti semafori. Znači, kao da ste na svako križanje stavili prometnog policajca koji će u slučaju da je u jednom smjeru veća gužva, pustiti više prometa da se kaos raščisti – pojasnio je startupovac Luka Beban iz projekta “Flow”.

Aparat za poremećaje srca

Osim ideja koje bi poboljšale mobilnost i ekonomiju, tu su i one za razvoj energetskih, ali i turističkih projekata. Jedan je od njih i “Bok Bot”, softver koji bi omogućio da turisti preko Facebook- messengera “chataju”, odnosno dopisuju se s virtualnim robotima u ulozi intrigantnih osoba iz zagrebačke povijesti.

– Chatbot je zasad samo na engleskom, a moći ćete razgovarati s mladom djevojkom optuženom za vještičarenje kojoj ćete pomoći da odabere prave ulice za bijeg od progonitelja, Slavoljubom Penkalom, poznatim apotekarom Fellerom... Naravno, tu će biti i ljubavna priča Ljerke Šram i Milivoja Dežmana – otkrio nam je Srđan Laterza iz “Bok Bota”.

U Tehnološkom su parku osvanula i mnoga mlada lica koja ne gube vrijeme, pa su direktno s faksa odlučili uploviti u poduzetničke vode. Naravno, vjerojatnost za uspjeh još je i veća jer dolaze s FER-a, a razvili su kopču za remen koja na sebi ima senzor s detekcijom pada.

– To bi uvelike moglo pomoći osobama s ograničenom mogućnošću kretanja i zdravstvenim poteškoćama, osobito starijima. Ako čovjek u nekom trenutku padne i ne može pozvati pomoć, senzor automatski detektira pad i šalje obavijest o tome na mobitel skrbniku i/ili obitelji. Zasad je riječ o e-mail obavijesti, ali voljeli bismo da to na kraju projekta bude u obliku SMS-ova jer je pouzdanije – kazala je 25-godišnja Ana Šelek iz tima “Medinel”.

Njihovi kolege, pak, rade na razvoju aparata za ranu detekciju poremećaja srca, a da dobrih ideja ne nedostaje pokazuje i aplikacija pomoću koje će se zaustaviti gubitak energije kućanskih aparata, interaktivni stup s virtualnom stvarnošću, servis za pregled društvenih zbivanja u gradu... 

Komentara 2

VV
Vražji Vrag
09:41 06.10.2017.

E neće, jer neće proći. Kada bi slušali pametne, glupi bi propali, a ovako su uhljebljeni i ništa im ne fali.

Avatar javorko
javorko
13:10 05.10.2017.

ja bih vas molio da sve te vase umotvorine i dalje ostanu samo masta poznavajuci neinteligenciju vase generacija ,koja eto nije u mogucnosti shvatiti da kompjeturizacija nije vrh skupa intektualnih dosega,vec samo obicno pomogalo u odredenim znastvenima granama..generacija koja jednostavno ne može rasznati bitno od nebitnog,kome je facebook nesto stvarno a ne virtualno ne može preuzeti odgovornost za covjecanstvo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije