Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koliko litara želite?

Napokon će nam dijeliti kante po kojima već stižu računi

kante otpad
Foto: Pixsell
1/4
10.12.2015.
u 18:36

Čistoća počinje slati zahtjeve, a na osnovi odgovora o broju tjednih odvoza otpada i volumena kante sastavljat će se i računi o stvarnoj potrošnji otpada u kućanstvima

Do kraja tjedna stanovnici Brezovice na kućne adrese dobit će od Čistoće zahtjev za uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a kojim će morati odabrati volumen kante u koju će ubacivati smeće.

Riječ je o projektu uspostave naplata odvoza otpada prema volumenu, a ne kvadraturi, koji je započet početkom ove godine u naselju Horvati, no koji je potom ubrzo zastao.

Prikazali na papiru

Iz Čistoće se nisu snašli na vrijeme pa su prije mjesec dana građanima poslali račune već za studeni, izračunat po litraži kante, iako željene kante nisu podijelili, već su ih prikazali samo na papirima.

Tako je Čistoća građanima koji žive u stanovima izračunala zapreminu kante od 50 litara, a onima u kućama od 120 litara što je pomnoženo s brojem odvoza. Zahvaljujući tome već su smanjeni računi svima koji žive u velikim kućama i stanovima, no još niže cijene mogu očekivati oni koji se odluče za manji volumen kante.

– Naša kanta ima 120 litara, ali u kući nas je mnogo, tako da, zapravo, mi nismo čak ni očekivali smanjenje računa – objasnio je Franjo Vukas iz Horvata u Brezovici, kojem se smeće sad odvozi jednom tjedno. Kako je rekao, on se na manju litražu kante neće odlučiti, ali njegovim susjedima, kojih je dosta u mirovini te žive sami ili udvoje, manje bi kante dobro došle. S obzirom na takvo, dobro iskustvo u Horvatima, u kojima 450 korisnika od ožujka dobiva manje račune, ne očekuju se problemi pri odabiru veličine kanti kod obiteljskih kuća i u ostalim dijelovima grada.

Naime, vlasnici će dobiti zahtjev na kojem će pisati njihovi podaci s postojećom veličinom kante i brojem odvoza. Morat će odgovoriti hoće li ostati na istoj kanti ili uzeti manju.

Kako se računa cijena

Veličine su 120 ili 240 litara ako se otpad odvozi jednom ili dvaput tjedno, dok će oni kojima se odvozi tri puta moći odabrati i manju kantu, od 80 litara.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Cijena se svugdje računa jednako. Pomnoži se ukupni volumen spremnika (u litrama) s brojem mjesečnih odvoza i s naknadom od 0,09622 kuna po litri.

Zahtjevniji problem bit će u zgradama pa će se novi model lakše uvesti u zgrade koje imaju kontejnere pod ključem i gdje je moguća kontrola nego u zgradama koje imaju kante na ulici i u koje može svatko ubaciti smeće. Iz Čistoće su kazali da će se ugovaranje usluga početi po gradskim četvrtima, a da je prva na redu Brezovica.

Nakon nje zahtjeve će dobivati stanovnici u Novom Zagrebu zapad i Novom Zagrebu istok.

– Zahtjeve će u zgradama dobiti predstavnici stanara s dopisom u kojem će im biti objašnjene njihove dužnosti kao i broj kontakt-telefona u slučaju dodatnih pitanja – kazali su iz Čistoće.

Čelnik gradske četvrti Brezovica Vladimir Iviček kazao je kako mu je drago da će oni prijeći na novi model naplate, no da bi Čistoća trebala provesti i anketu među građanima žele li da se smanji i broj tjednih odvoza.

Komentara 16

ST
strsljen2013
19:10 10.12.2015.

Predlažem računanje u kWh bit će "lakše" i "jeftinije" kao i za plin.

DA
damirtankovic
03:12 11.12.2015.

U mojoj ulici u Brezovici odvoze sveće 2 puta tjedno i bila bi mi dostatna kanta od 80 litara. Ne kužim zakaj moramo uz 2 odvoza tjedno birati između između kanti od 120 i 240 litri, a opcija 80 litara ne postoji? A osim toga već smo jedanput popunili taj njihov upitnik!? Debilana nad debilanama!!!

TH
than
02:01 11.12.2015.

Ja sam samo shvatio da se meni odvajanje otpada uopce ne isplati. Ne napunim niti ovu kantu da bacim sve u nju. Ocigledno je ovo debeli promasaj. Jos ovo sa 50 lipa manje za mlijeko i preradjevine. Eto, lijepo to sve strusim i u kantu, da mozda necu nositi gdje treba. Kada su vracali 50 lipa i ja sam odnio. Ovako.... Nisam vidio da su cijene pale za 50 lipa za pet ambalazu, ali glavno da bi ja sada to trebao nositi stotinama metara dalje kada popijem litru mlijeka. Neka Zmajlovic to nosi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije