Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveti Duh

Nakon raka prostate PSA test mora raditi privatno za 160 kuna

prosvjed sveti duh
Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
03.11.2010.
u 08:30

Riječ je, kažu iz ravnateljstva, o pretrazi koja se radi u aparatu koji obrađuje više uzoraka odjednom, a da je riječ o nestašici reagensa, nema ni govora

Želi li saznati “lutaju” li stanice raka prostate po njegovu tijelu, 67-godišnji Zagrepčanin B. Š. već treći put za krvnu pretragu mora izdvojiti 160 kuna u privatnom laboratoriju. Naime, u KB Sveti Duh, gdje je u ožujku i operiran, tvrdi B. Š., djelatnice s Odjela urologije govore mu da za PSA pretragu nema reagensa.

Ništa do prosinca

Nedavno je, ističe B. Š., prošao i ciklus od 34 zračenja, pa je na pregled specijalistu dužan javiti se s nalazom toga markera.

– Isto se ponavlja već treći put; nazovem da se predbilježim za pretragu, a sestra mi kaže neka se javim za mjesec dana. U ponedjeljak je čak rekla da nema smisla nazivati tijekom studenoga, jer pretragu u tom razdoblju neće obavljati – požalio se čitatelj i dodao da ga takvo stanje ljuti, posebice jer se ministar zdravstva Milinović busa u prsa kako je proveo uspješnu reformu uz velike uštede.

– Lako je tako štedjeti dok ljudi plaćaju privatno – poručio je ministru B. Š.

Pokušao se, tvrdi Zagrepčanin, na pretragu naručiti i u bolnicu Merkur, no i to je nemoguća misija.

– Čim sam spomenuo PSA rekli su mi da nema šanse da na red dođem prije kraja prosinca – otkrio je B. Š.

Netočna informacija

A sa Sv. Duha poručuju - došlo je do nesporazuma. Naime, riječ je o pretrazi koja nije jako hitna, pa se radi kada se za nju predbilježi grupa od 15-ak pacijenata.

– Ma kakav reagens! Riječ je o aparatu koji obradi više uzoraka odjednom. Očito je da je pacijent informaciju dobio od neupućene osobe – rekao je ravnatelj bolnice dr. Miran Martinac.

S obzirom na to da je B. Š., ističe ravnatelj Martinac, pacijent bolnice Sveti Duh, ima i prednost kod predbilježbe. – Neka se javi kako bismo ga što prije naručili na pretragu – poručio je pacijentu dr. Martinac. Dodao je i da se pacijenti Sv. Duha ne moraju bojati da će zbog mjera štednje i recesije koja je zahvatila zdravstvo ostati uskraćeni za pretrage.

– Hitne zahvate rješavamo odmah, a potom, prema težini stanja pacijenta, i sve ostale – poručio je građanima dr. Martinac.

Ključne riječi

Komentara 1

VE
velikazmija
23:22 27.08.2011.

jeli ovo kolega od panče --

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije