Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muzej grada Zagreba

Nakon izložbe, izdana i monografija o povijesti Trnja

Muzej grada Zagreba
25.03.2021.
u 08:56

Dio je to velikog projekta Zagrebački kvartovi, a dosad su istražili Trešnjevku, Dubravu, Maksimir i Trnsko

Kako se rađalo Trnje prikazali su još 2018. u sklopu izložbe. A sad je Muzej grada Zagreba izdao i monografiju o toj gradskoj četvrti, u kojoj su teme koje su obradili na izložbi dodatno istražili i sve objedinili na jednom mjestu.

Publikacija “Trnje – prostor i ljudi” historiografski je pogled, kažu u MGZ-u, na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikaz socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena, a sve je podijeljeno u pet poglavlja i prepliće se sa svjedočanstvima stanovnika Trnja.

Cilj je bio stvoriti cjelovitu sliku o razvoju tog dijela grada, pa je tako dio izložbe i monografije i velika poplava koja je Zagreb zahvatila 1964., u kojoj je Trnje najviše stradalo, ali i kvartovska okupljališta, gradnja “Zagrepčanke”...

Monografija je dio projekta Zagrebački kvartovi, u sklopu kojeg su istražili i Trešnjevku, Dubravu, Maksimir i Trnsko, a voditelj projekta Kristian Strukić jedan je od autora koji pišu u publikaciji. Uz njega, autori tekstova su i Tomislav Anić, Ivan Mlinar i Marko Zubak. Monografija stoji 100 kuna, a može se kupiti u Muzeju grada Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije