Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZOO

Lavovi dobili novi dom, a nakon 55 godina u Zoološki se vraća žirafa

Novi lav u ZOO-u
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
Autor
Sandra Golemac
16.06.2014.
u 18:30

Šest milijuna kuna uloženo je u novu nastambu Lavlja stijena Kidepo u koju je prije nekoliko dana pristigao novi član čopora – mladi mužjak Leo iz Subotice

Uz zvukove afričkih bubnjeva najmlađa posjetiteljica Lota u subotu je, za proslave 89. rođendana ZOO-a, službeno otvorila Lavlju stijenu Kidepo. Stotine građana došle su vidjeti Lea – novog kralja Zoološkog vrta.

Najveće ulaganje

Čopor zagrebačkih lavica Ayane i Nyote i lava Konga veći je za još jednog člana, mladog lava Lea koji je pristigao iz Subotice, a kojega je u Zagrebu čekala nova nastamba u čije je uređenje uloženo više od šest milijuna kuna.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Osim što je nova lavlja nastamba najveći kompleks izgrađen u Zoološkom u posljednjih 40 godina, posebnost je i replika špiljskog lava starog 120 do 150 tisuća godina, a koji je postavljen u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom i Muzejom grada Crikvenice.

– Odrađen je lavovski posao. Sada se možemo predstavljati širom Europe, a prvi smo put ostvarili suradnju s jednim nacionalnim parkom, a to je Kidepo Valley iz Ugande – istaknula je ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković te najavila da će idući projekt biti nastamba za žirafe.

'Baš kako ženke vole'

– Žirafa je najviđenije nevidljivo stvorenje u ZOO-u. Svi nas pitaju zašto je nema. A, nema je gotovo 55 godina. Predali smo projektni dio za lokacijsku dozvolu i moramo još naći način za financiranje nastambe za žirafe – poručila je Maljković.

Lavlju je stijenu u subotu obišao i gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

– Stari Kongo više se nije mogao nositi s lavicama pa smo doveli mladog mužjaka jakih gena, baš kako ženke vole. Sretan sam jer je ovaj projekt afričke savane razveselio i djecu i odrasle – kazao je gradonačelnik.

Lavlja stijena Kidepo bit će dom i drugim vrstama, poput pećinara, ostrugastih kornjača, afričkih siktajućih ljutica, prugastoprsih mišoptica te običnih agama.

Za najmlađe je posjetitelje bio priređen edukativni i zabavni program “LAV@ZOO” u sklopu kojeg su bile razne radionice, ali i igre, poput ZOO detektiva.

Komentara 3

CR
croatiarediviva
21:16 16.06.2014.

Dobro dosao Leopard Bunjevac !!

SA
satellite
19:53 16.06.2014.

Ovi lavovi će izletiti kroz to staklo van kad tad vidjet ćete....izgleda full tanko, pa ak se mrcina zaleti sa 300kg to će puknuti ko šibica!

KP
koraljka.polacek
10:13 18.06.2014.

Užas. TO JE ZATVOR ljudi. Što radi 'civilizirani' čovjek 21. stoljeća..? Umjesto da ulažemo u njihovu zaštitu i očuvanje staništa, te programe povratka u prirodu, mi opet ZATVARAMO divlje životinje. Onda vodimo djecu na 'edukativno' pokazivanje životinja osuđenih na doživotnii betonski zatvor. U kojem NIKAD neće potrčati, skočiti, osjetiti miris slobode.. Da se mene pita, sve ljude koji PROFITIRAJU od zatočivanja životinja, osudila bih na isto takav život u samici. Nakon par mjeseci bi se isto pretvorili u zombije koji vječito hodaju ukrug iza stakla. Onaj tko ovo zove 'atrakcija' neinformiran je ili samo želi zaraditi. Kako nepošteno prema životinjama, tužno i anti-civizacijski! Djeci pokazujemo film Kralja Lavova, i onda naguramo pravog lava u betonsku kutiju do kraja života - pa to zovemo 'edukacijom'. Nije čudo da se djeca uče dvoličnosti i okrutnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije