Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOS Čuđenje u Skupštini jer Prostornim planom grada Zagreba nije određeno mjesto i način odlaganja otpada

Nakon 2010. Zagrebu prijeti sudbina Napulja

19.12.2008.
u 00:28

Gradski zastupnici izglasovali su jučer novi Prostorni plan (PP) grada Zagreba. Ono što je za zakonodavstvo Ustav, za razvoj grada je PP. No, nedostaje mu najvažnije – mjesto i način odlaganja otpada.

Planirat će iznova!
U Prostornom planu stoji da odlagalište smeća na Jakuševcu mora biti zatvoreno do 2010. godine, a kako nova lokacija nije ucrtana, logično je pitanje kamo ćemo odlagati otpad nakon isteka roka.

– Hoće li zbog toga Zagreb zadesiti sudbina Napulja? Molim vas, pročelnice Bruvo, da umirite javnost i kažete nam kako ćete riješiti ovaj problem – rekao je SDP-ovac Jurica Meić.

– Naredit ću dogradonačelniku Ivi Jelušiću, pročelniku za gospodarstvo Ladislavu Prežigalu i Uredu za graditeljstvo da hitno izrade plan gospodarenja otpadom. On će biti podloga za izradu novog Prostornog plana kojim ćemo definirati mjesto i način odlaganja otpada nakon zatvaranja Jakuševca – rekla je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Ureda za strateški razvoj grada koji je i izradio PP. U isto vrijeme samo nekoliko kilometara dalje, u Vukovarskoj ulici, zasjedala je Skupština Zagrebačke županije čiji su zastupnici zagrebačkim kolegama zabili nož u leđa. Raskinuli su ugovor koji su 2006. godine potpisali s Gradom Zagrebom o zajedničkom odlaganju otpada, odnosno izgradnji palionice. Županijski zastupnici odlučili su se za izgradnju centra za odlaganje otpada mehaničko-biološkom metodom.

Tvrde da je taj model jeftiniji i ekološki prihvatljiviji.

– Tužan sam što su nam kolege iz županije to napravili. Za svađu je potreban jedan, a za dogovor dvoje – komentirao je gradonačelnik Milan Bandić.

Na raskidanje sporazuma županijsku vlast nije motivirala ekologija i ušteda, već politika.

Podsjetimo, SDP je u županiji vlast izgubio u srpnju, nakon što ga je napustio HSS i priklonio se HDZ-u.

Tri brane palionici
No, sve i da nije tako, palionicu otpada u Resniku zagrebački vladari ne bi uspjeli izgraditi do 2010. godine. Razlozi su trostruki.

Prvo, trenutačno Grad nema 150 milijuna eura na koliko je procijenjen trošak njezine gradnje. Drugo, i kad bi je sagradili, nemaju rješenje kamo bi odlagali visokotoksičnu šljaku koja nastaje spaljivanjem otpada, te treće, stanovnici Resnika spremni su i tijelima spriječiti njezinu gradnju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije