Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europsko debatno prvenstvo

Najveći uspjeh hrvatske debate: studenti zagrebačkog sveučilišta plasirali se u finale

Photo by Tim Napier on Unsplash
08.08.2018.
u 11:35

Na natjecanju, na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz čitave Europe, Tin i Lovro ostvarili su najveći uspjeh koji hrvatska debata pamti u svojoj povijesti

Studenti zagrebačkog sveučilišta bili su među najboljim timovima na Europskom sveučilišnom debatnom prvenstvu održanom od 30. srpnja do 5. kolovoza u Novom Sadu, priopćeno je iz Zagrebačkog studentskog debatnog foruma.

Zagrebačko su sveučilište predstavljala dva tima – Tin Puljić s Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem s Ekonomskog fakulteta, te Martin Rosenzweig s PMF-a i Luka Baković s FER-a – kao i Matea Bogdan s Pravnog fakulteta kao sutkinja, a Tin i Lovro ostvarili su izvanredan uspjeh plasiravši se u finale u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik te polufinale u tzv. Open kategoriji u kojoj se natječu i timovi kojima je engleski jezik materinji.

Najveći uspjeh hrvatske debate

Na natjecanju, na kojemu je sudjelovalo gotovo 200 timova iz čitave Europe, Tin i Lovro ostvarili su najveći uspjeh koji hrvatska debata pamti u svojoj povijesti. Na putu do svojeg uspjeha pobjeđivali su timove s najprestižnijih svjetskih sveučilišta poput sveučilišta Trinity u Dublinu, London School of Economics, nizozemskog sveučilišta Leiden i mnogih drugih, a mnogo govori i činjenica da su prije naših predstavnika s natjecanja ispali svi timovi snažnih i poznatih institucija kao što su Cambridge, Durham ili University College London.

Zagrebački su studenti pokazali vrsno poznavanje širokog spektra tema o kojima su raspravljali sa samo 15 minuta pripreme za svaku debatu, zastupajući stranu koja se ne poklapa nužno s njihovim osobnim uvjerenjima.

O temama poput  intervencije MMF-a u monetarnu politiku zemalja u krizi, konceptu kolektivne krivnje za zločine protiv čovječnosti, ulozi SAD-a u suzbijanju narkokartela u Kolumbiji naši su predstavnici pokazali zavidno znanje.

Debata u Hrvatskoj, kako na razini osnovnih i srednjih škola, tako i na razini sveučilišta, pokazuje konstantan napredak posljednjih godina pa se tako srednjoškolski i sveučilišni timovi sve češće probijaju do eliminacijskih kola ovakvih natjecanja, ali ovakav uspjeh do sada nije ostvaren.

Ipak, ne bi se moralo raditi o takvom presedanu da debata kao aktivnost dobiva više pažnje i podrške, objašnjavaju finalisti Tin i Lovro.

>> Najboljim učenicima i studentima dodijeljeni Oscari znanja

1/17
Ključne riječi

Komentara 3

SL
spusti_loptu
12:31 08.08.2018.

Cestitke studentima! U zadnje vrijeme Hrvati postizu zavidne uspjehe u raznim disciplinama/sektorima ljudskih aktivnosti. Mozda neki od ovih jednom zavrse u Saboru, samo da umjesto svrsishodnih debata nebi poceli mlatit prznu slamu kao mnogi pod ovih sadasnjih.

2X
2Xgeneral
07:09 09.08.2018.

čestitke studentima i mladima na trudu i uspjehu. malo bi redakcija mogla ( ako ima novinare ) izvršiti povrat unazad cca 16-najstak godina kada je hrvatska isto imala prvaka svijeta u debati ali to je ostalo nezapaženo jer onda nije bilo IN ( ali pamet je pamet ) da takvi mladi već onda pobjegli na zapad jer je matan miki podjelio stipendije svojim hercegovcima i kumovima.

MA
maximinimax
20:26 25.08.2018.

Moja mirovina za puni staž bit će oko 2500 kuna a država ulaže milijarde u školanje mladih koje objeručke prihvaćaju druge pametnije države i to je veliki uspjeh. Netko je tu lud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije