Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANDIĆ:

Rješenje za Jakuševec u 3 godine. Imam šestero i na putu sam da napravim i 7. dijete

Milan Bandić obišao požarište na Jakuševcu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/13
25.07.2019.
u 16:01

Po prvi put u povijesti pozvane sve interventne jedinice, točnije 60 vatrogasnih te još 30 specijaliziranih jedinica zagrebačkog holdinga.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavnici vatrogasaca, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te sam gradonačelnik sumirali sve informacije koje su poznate o velikom požaru u Reciklažnom dvorištu Jakuševac.

Rečeno je tako da se požar vrlo brzo proširio na površinu veličine 70x80 metara i na oko 3 ili 4 metra dubine zbog čega su po prvi put u povijesti pozvane sve interventne jedinice, točnije 60 vatrogasnih te još 30 specijaliziranih jedinica zagrebačkog holdinga.

- To je već prava vojna akcija, a Zagreb je još jednom pokazao da je dobro organiziran - kazao je predstavnik profesionalnih vatrogasaca.

Dobru organiziranost službi u Zagrebu istaknuo je i gradonačelnik.

- Drago mi je da se nikome ništa nije dogodilo, da su naši ljudi pokazali da su najbolji, ali i da su najbolje opremljeni u cijeloj Hrvatskoj. Hvala Bogu da više ne dimi i da nije nikome bilo ništa, a ova havarija nam treba biti pouka - kazao je Milan Bandić.

Dodao je da se nepotrebno širila panika oko plinskog postrojenja za koje se navodilo da se nalazi ispod reciklažnog dvorišta jer se ono nalazi 500 metara dalje.

- Nema čovjeka koji brine više o građanima od gradonačelnika. Nema razloga za paniku, nije bilo opasnog otpada. O uzrocima ćemo više znati nakon inspekcijskih nadzora čija izvješća trenutno čekamo. Odavde ne ide ni kubik otpada dok se ne utvrdi uzrok, povod i posljedica - kaže Bandić.

Kazao je i da dosad nisu poduzete potrebne promjene u zbrinjavanju otpada u Gradu Zagrebu jer nije imao sugovornika s kojima bi mogao učiniti takve promjene, ali je naglasio da je Jakuševec već saniran po namodernijoj tehnologiji.

- Sada mi se čini da je ova Vlada raspoložena i konkretno rješenje bi se moglo očekivati u sljedeće tri godine - kazao je najavljujući da je konačno došlo vrijeme da se riješi pitanje treće sastavnicu zagrebačkog zbrinjavanja komunalnog otpada.

- Tko nema ni jedno dijete, on priča o puno djece. Tko je napravio jedno dijete taj nema puno djece. Tko je napravio troje djece taj je bogat čovjek, a ja sam napravio šestero djece, na putu sam da napravim i sedmo. Ja sam bogat čovjek. Govorim o životu. Na putu sam do sedmog djeteta i nemojte da buče oni koji nisu napravili nijedno dijete - poručio je Bandić onima koji ga prozivaju da se pitanje Jakuševca već trebalo riješiti, misleći pritom pod djecom na svoje mandate.

Kvaliteta zraka 

Predstavnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar kazao je da su svega 40 minuta nakon izbijanja požara djelatnici zavoda bili na požarištu te da u zraku tada nije bilo štetnih čestica.

- Nakon nekoliko sati broj PM10 čestica se povećao, ali su ujutro već bile pod kontrolom. Nema nikakve ugroze. Dnevni prosjek je ispod opasnih 50, a nema ni povećanih koncentracija dioksina o kojima se špekulira - poručio je.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

NZZJZ ističe da se stanje i dalje prati te da će o eventualnim novim rezultatima pravovremeno obavijestiti javnost

Podsjetimo, jučer predvečer izbio je veliki požar u Reciklažnom dvorištu Jakuševec. Gašenje je trajalo cijelu noć, a cijelo prijepodne radilo se na dogašivanju. Dim i smrad paljevine proširio se čitavim Novim Zagrebom, pri čemu je najgore bilo u Dugavama. Indeks kvalitete zraka koji je viši od 100 upozorava na opasnost, a u Dugavama je u jednom trenutku iznosio 409.

Trenutno su na terenu dežurna vozila koja će pratiti situaciju još neko vrijeme kako bi u slučaju pojave novog dima pravovremeno regirali.

 

Ključne riječi

Komentara 77

Avatar comandante
comandante
16:12 25.07.2019.

tko za ovu protuhu glasa svaka mu čast, jeli mu došao kum za specijalne situacije iz izmišljenog ureda sa izmišljenom funkcijom i izmišljenom plaćom od 15000 kuna, dr.mr.sci. Pavle Kalinić

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
16:14 25.07.2019.

Tolika se halabuka različitih interesa podzemlja dizala kad je trebalo sagradit spalionicu. A ona ne bi u dvadeset godina pustila u zrak ovoliko štetnih čestica koliko samo ovaj požar u jedan dan. Hvala Mudrome Vođi na dvadeset godina devastacije. Hvala svakom njegovom glasaču i kumu.

ZS
zvonimir.super
16:59 25.07.2019.

Smeće gori, Zg pun smrdljivog dima a ispada kao da se popravila kvaliteta zraka. Uopće ne znam čemu onda kompliciramo, zapalimo sve otpade i riješimo se smeća jeftino.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije