Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi genijalci

Najteži zadatak iz matematike riješio Vlatko Crnković

ucenici
Daniel Kasap/PIXSELL
14.09.2012.
u 08:36

Uza zagrebačke, na natjecanju su bili i učenici iz Slavonskog Broda, Rijeke i Zadra. Pripreme za natjecanje učenici počinju u listopadu, a završavaju u svibnju

Bilo je potrebno nekoliko sati mozganja, no ideja za rješenje došla je u pravi trenutak. Stati na kraj geometrijskom zadatku i to prije svih drugih natjecatelja na matematičkoj olimpijadi u Švicarskoj, uspjelo je učeniku iz XV. gimnazije (MIOC), sedamnaestogodišnjaku Vlatku Crnkoviću.

Prvi nastup na natjecanju

Iako se u Zagreb vratio bez pojedinačne medalje, mladi matematičar ipak je bio najspretniji.

– Nije bilo pretjerano komplicirano, no nekoliko sati gledao sam u zadatak, a ideja o rješenju rodila se iznenada. Kada sam shvatio o čemu je riječ, odnosno da se tri točke nalaze na istom pravcu, trebalo mi je manje od pola sata da zadatak i riješim – kazao je Crnković.

Prvi nastup na međunarodnom natjecanju gimnazijalcima poznatog MIOC-a Vlatku Crnkoviću i Mihaelu Maroviću prošao je i više nego dobro, a s kolegama iz Zadra, Slavonskog Broda i Rijeke kao reprezentativci Hrvatske osvojili su broncu, bili su treći od deset država srednje Europe.

Budući student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i student Fakulteta elektrotehnike i računarstva proveli su sate i sate na pripremama za olimpijadu, no na kraju se sve to isplatilo.

– Pripreme počnemo već u listopadu, a završimo u svibnju. Pomažu nam profesori, bivši učenici škole, a možda je baš netko od njih postavio taj komplicirani zadatak i poslao na olimpijadu kako bismo morali toliko razmišljati – našalio se Mihael.

Velika podrška škole

Ukupno su riješili osam zadataka i to u pet sati, a samo im je bod nedostajao do srebra. Mladi matematičari česti su gosti međunarodnih i domaćih natjecanja, a kako kaže ravnateljica Veronika Javor, za ovakve slučajeve uvijek ima novca i podrške.

– Njima ništa ne smije nedostajati. Oni su ono čime se ova škola ponosi. Uvijek pronađemo novac za takva natjecanja na koja idu naši učenici, a oni se nama vrate s medaljama – kazala je ravnateljica škole V. Javor.

Komentara 1

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
17:53 14.09.2012.

Dajte objavite veći prilog sa problemom i riješenjem. Barem u web vecernjaku. Čestiteke dečkima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije