Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji

Najstariji 'brico' u gradu odlazi: Više nitko ne dolazi na brijanje

05.09.2014., Zagreb - Frizer za muskarce Ivan Prgomet u Ilici, vlasnika Ivana Prgometa koji je ujedno i jedan od zadnjih brijaca u gradu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
16.09.2014.
u 15:17

Najstariji zagrebački šišač i brijač Ivan Prgomet od 15. svibnja 1970. godine ima salon "Frizer za muškarce" u Ilici 146

Stari je majstor, ali mladoga duha.

Ima više od 50 godina radnoga staža, ali ne može se, kaže, rastati od svojih mušterija. Smeta mu što se danas svi nazivaju frizerima, a nisu „ispekli" zanat. Današnji mu trendovi, dodaje, nimalo nisu jasni.

Nulerica nije moderna

–Najgore mi je bilo gledati frizure na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Kockice, izbrijane crte po glavi, različite boje... Da je netko to napravio prije 30 godina, ne bi šest mjeseci izlazio iz kuće. Bilo je nezamislivo da se netko obrije na nulu. Danas to mladići rade jer misle da je moderno – kaže 71-godišnji Ivan Prgomet, najstariji zagrebački šišač i brijač koji od 15. svibnja 1970. godine u Ilici ima svoj salon „Frizer za muškarce". Nije do danas „izašao" iz sedamdesetih godina. Škare, britvice, fenovi, stolice, lavaboi, plakati...sve odiše klasikom, kao i frizure koje Prgomet i dalje radi.

–Muškarci su redovito srijedom i subotom dolazili na brijanje, a danas nitko. Dolaze mi samo stalne mušterije, njih 4 do 6 dnevno, dok sam prije 20-ak godina imao duplo više posla – prisjeća se Prgomet. Ponekad mu, kaže, dođu muškarci iz Vinogradske bolnice koji trebaju na EKG pretrage.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

–Pokucaju i kažu: „Majstore, imam jedno čudno pitanje". Ja se nasmijem, jer znam da im treba obrijati prsa. Odradim to, ništa mi nije problem – kaže brico, čiji su zidovi u salonu prekriveni brojnim platinastim i zlatnim diplomama za izniman doprinos obrtništvu.

Umjesto salona - kafić

–Specifično je za brijače da je to postalo deficitarno zanimanje, dok je frizerstvo suficitarno. Nemamo evidenciju koliko je starih obrtnika šišača i brijača u Zagrebu, ali imamo 1100 frizera – kazao je Boris Trupec iz Udruženja obrtnika Zagreb. Prgomet kaže da će se za godinu dana pozdraviti sa zanatom, a umjesto salona otvoriti – kafić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije