Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZET-ov orkestar

Najljepše šansone i šlageri vozača i kontrolora ZET-a

Zagrebački orkestar ZET-a
Foto: IVAN KLINDIĆ/LICE GRADA
1/5
26.11.2019.
u 00:30

Jedan od omiljenih članova orkestra je i Amerikanac Matthew Anderson, hrvatski zet, koji svira svaki put kad dođe u Zagreb

Najmanje dva puta tjedno okupljaju se u malom podrumu upravne zgrade ZET-a na remizi da bi održali probu. Gotovo nitko je ne propušta iako se održava kasno navečer, kada je svima radni dan odavno završio. I tako već 92 godine, bez stanke. Zagrebački orkestar ZET-a od 1927. godine okuplja djelatnike tvrtke s glazbenim darom, a ono što je započelo kao ekipa povremenih muzičara s desetljećima se pretvorilo u jedan od simbola grada.

Muziciraju i u tramvajima

Njihove su izvedbe danas nezaobilazan dio važnih gradskih događaja, bilo da je riječ o adventu u Zagrebu ili proslavi Praznika rada. Nastupali su u tramvajima, autobusima, parkovima, na skelama posred Bundeka, gradskim i svjetskim pozornicama...

– A probe još uvijek radimo u istom podrumu, mada je s vremenom postao malo tijesan – kaže Jelena Horvatinec, voditeljica projekata orkestra. Danas ga osim djelatnika ZET-a čine i studenti i amaterski glazbenici, a članstvo nije ograničeno na Zagrepčane. Tako se među sviračima mogu naći glazbenici koji su rođeni u svim dijelovima Lijepe Naše, a jedan od omiljenih članova Amerikanac je Matthew Anderson, koji u sastavu sudjeluje svaki put kad sa suprugom Hrvaticom posjeti metropolu.

– Tad su nam i cijele probe, razumije se, na engleskom – smije se J. Horvatinec, i usput napominje da to nije oduvijek bilo tako. Nekoć su orkestar činili isključivo ZET-ovci, i to samo muškarci. Sastav je bio mali, nastupalo se najviše pet puta godišnje, pa se 2012. godine skoro i ugasio.

– Onda sam ja počela pisati projekte, organizirati koncerte, a orkestar se proširio. Dirigent Hrvoje Pintarić 2015. godine pridružio se i donio novu energiju i danas s njime imamo više od 50 nastupa godišnje u Hrvatskoj i svijetu – kaže Horvatinec.

Najviše vole one zagrebačke

Proširio se i repertoar pa sad osim koračnica redovno izvode skladbe Mozarta, Bacha i Beethovena, a vole i natjerati publiku na ples u ritmovima swinga, polke, jazza ili rocka. No, pitate li članove ZET-ova orkestra što im je najmilije svirati, reći će vam da su to stari zagrebački šlageri.

- A što je zagrebačkije od filma „Tko pjeva, zlo ne misli“? Upravo zato rado izvodimo hitove poput „Marijane“, ili „Kak taubeka dva“ – objašnjava J. Horvatinec. Te skladbe, kao i zagrebačke klasike poput „Samo jednom s ljubi“ i „Tebi, grade moj“, članovi su orkestra odlučili snimiti i pretvoriti u CD naziva „Serbus!“, koji su upravo i objavili. Nemaju još službenog pjevača pa je na CD-u za njih zapjevao Matija Škvorc, a gostuje i zbor „Maranatha“. 

Ključne riječi

Komentara 1

NO
nordic
09:26 26.11.2019.

👍 bas bih i volio slusat i vidjet. puno uspjeha. pozd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije