Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rade danonoćno

Zagrebačka četvrt s najviše štete: Najgore su prošli crkva i dvorac, no prioritet obnove su nam kuće

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/12
05.01.2021.
u 10:54

Kuće su stradale u Havidić Selu, Lipnici, Donjem Dragonošcu, kaže šefica GČ-a Marina Pucević

Kao što se ovih dana mijenjaju seizmološke karte, tako se karta (ne)sreće okrenula i u Turopolju. Ovaj je kraj, naime, najviše spram ostalih u metropoli, stradao u potresu jačine 6,2 po Richteru koji je tik pred Novu godinu pogodio središnju Hrvatsku. Prvi ih je u ožujku poštedio te su gotovo prošli bez ogrebotine, no ovaj ih, kažu, nije zaobišao. Urušili su se dimnjaci, otkinule su se fasade, popucali su zidovi, popadali su crepovi i cigle... Volonteri civilne zaštite i dobrovoljna vatrogasna društva s tog područja na terenu su ovih nekoliko dana non-stop, što po Banovini, što po Brezovici, gradskoj četvrti s najvećim brojem uništenih kuća, ali i njenoj okolici. Kod kuće, odnosno na domaćem terenu, kako objašnjava predsjednica GČ-a Brezovica Marina Pucević, odradili su više od nekoliko stotina intervencija.

Nadljudski napori

– Ulažu nadljudski napor te su napravili lavovski posao. Čak je jedan od volontera dobio otkaz jer je, umjesto na posao, išao pomoći unesrećenima. Nama je trenutačno najbitnije da nije bilo ljudskih žrtava, a ono materijalno ćemo nekako srediti. Prioritet je da se najprije pobrinemo da svi imaju krov nad glavom, sigurnost i zadovoljene ostale osnovne životne potrebe. Najviše je nastradalo kuća u Donjem Dragonošcu, Havidić Selu, Lipnici... – nabraja šefica četvrti M. Pucević. Zasad još procjene ukupne štete, dodaje, nemaju, a rade danonoćno kako bi se što prije otklonile opasnosti od urušavanja po kućama i zgradama. Na vrhu popisa najoštećenijih građevina nalaze se i dvorac te crkva u Brezovici.

1/12

– Dvorac je otprije derutan, no sad ga je potres dokrajčio. Nije sigurno pokraj njega prolaziti. Na crkvi su napuknuli tornjevi, a iznutra su oštećeni zidovi. Nadajmo se da neće biti još koji potres jer bi se moglo sve urušiti – govori M. Pucević dodajući kako je sudbina crkve još neizvjesna, a stanovnici Brezovice će do daljnjeg imati misu u pokrajnjoj vjeronaučnoj dvorani. I crkva, ali i obližnji dvorac, sagrađeni su prije velikog potresa 1880. godine, a taj su udar podnijeli. Crkva je u međuvremenu obnovljena, no barokni dvorac s kraja 18. stoljeća, unatoč govorkanju da će se obnoviti, i dalje je propadao.

– Oduvijek upozoravamo da dvorac trune bez razloga, kao i zgrada preko puta – govori Marija Šokić, stanovnica Marovićeve ulice, automobil čijeg je sina Zvonimira ostao “zakopan” ispod ruševina derutne zgrade gdje je nekoć bio kafić i trgovina na uglu Golobreške i Brezovičke ceste. U trenutku potresa, dodaje, gledala je kako su sinov auto uništile cigle koje su popadale s kuće pokraj koje je bio parkiran, a sretna je jer se u to vrijeme spremao odvesti suprugu na posao pa su izbjegli “metak”.

– Nisu, srećom, još bili u vozilu. Tko zna bi li izvukli živu glavu. Pet sam desetljeća u Brezovici i nikada nisam doživjela nešto ovakvo – kaže M. Šokić, a njezin se unuk Fran nadovezao kako su automobil kupili tek prije pola godine te ga sada samo mogu odvesti na smetlište ili eventualno prodati dijelove. A dok smo s njima razgovarali, u susjednoj kući kod Stajke i Bože Dubravčić vatrogasci iz DVD-a Botinec imali su akciju na krovu.

– Došli smo na zahtjev. Trebat će nam oko sat ili dva da maknemo napuknuti dimnjak koji je opasan – objašnjava jedan od vatrogasaca. Bračni par Dubravčić kaže kako nisu isprva zamijetili da im na krovu nešto ne štima dok ih susjedi nisu upozorili.

– Cijeli se dimnjak zarotirao te je palo nekoliko crepova. Sva sreća pa nam to nije završilo na glavi – složili su se umirovljenici dodajući kako je potres sam po sebi za njih, kao i za ostale, bio vrlo traumatično iskustvo.

Foto: Grad Zagreb

I kuće za Velikogoričane

Napukao je i stari grad Lukavec u istoimenom naselju, ima “rane”, odnosno pukotine na zidovima, a oštećena je i unutrašnjost. Ta je obrambena utvrda, pak, podignuta za vrijeme turskih osvajanja, a najpoznatija je po tome što se uoči dana sv. Jurja u travnju ispred njega pali najveći krijes kojim se simbolički tjera zima te slavi nadolazeće proljeće. No, prema svemu sudeći, ove će se godine proslava možda morati odgoditi jer je trenutačno građevina ozbiljno oštećena, a procjena štete se još čeka. Ali ipak, prioritet obnove su obiteljske kuće. Zato najveći turopoljski grad – Velika Gorica – planira sagraditi nove kuće svim stanovnicima čiji su stambeni objekti stradali u razornom potresu, odnosno koji će dobiti crvenu naljepnicu.

– Crvene su trenutačno tri oznake, ali još pet objekata statičari moraju provjeriti – kazao je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet, dodajući da su stigle 183 prijave, većinom oštećenja u Cerovskom Vrhu, Dubrancu i okolnim naseljima. Na štetu nastalu potresom upozoravaju iz udruge “Jezero Čiče” te zahtijevaju hitnu sanaciju “turopoljskog mora”, gdje se odronilo oko 30 metara obale.

Ključne riječi

Komentara 22

MV
Misl@v
11:33 05.01.2021.

Šugavi potresi. Nakon potresa u ožujku činilo se da je južni dio Zagreba s okolicom sigurniji pa su i te lokacije postale poželjnije. Ovaj potres u prosincu sve je to opovrgao.

Avatar 1ofthem
1ofthem
11:32 05.01.2021.

Kakve kuće su prijoritet??? Koliko znam oduvjek je crkva prioritet u obnavljanju!!! Izgleda da su sotonisti došli na vlast , sram vas bilo!

PE
peronja
12:38 05.01.2021.

evo, mislim da je to prvi članak o tom kraju, a navodno da su i susjedna sela, koja su u zagrebačkoj županiji, dosta oštećena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije