Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKA PRIZNANJA

Nagrade heroju iz Čistoće i timu koji je razdvojio sijamske blizanke

Konferencija za medije u KBC Zagreb o uspješnom razdvajanju sijamskih blizanki
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/9
19.03.2020.
u 15:55

Za nagradu Zagrepčanka godine, koja se dodjeljuje ženama koje su se istaknule u borbi za ravnopravnost, predložena je glumica Marija Sekelez. Umjetnicu koja je, stoji u obrazloženju, utjelovila barunicu Castelli i Mariju Callas, izvanredno portretirala Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić, uspješno vodila Gradsko kazalište Žar ptica, pridonijela afirmaciji žena u društvu...

Sve se odigralo kao u filmu. Josip Smiljčić u to je siječanjsko predvečerje s kolegom na Bukovačkoj cesti dijelio spremnike za otpad, a onda primijetio da nepoznati muškarac pokušava ukrasti terenac parkiran u blizini. Smjesta je pojurio spriječiti razbojnika, a iako je u dramatičnom okršaju dobio metak u prsni koš, uspio je usporiti kriminalca, koji je nedugo potom i uhićen. Heroj iz Čistoće novinarima je kasnije rekao “da bi svatko napravio isto”, a zagrebački Odbor za javna priznanja odlučio je njegovo ime staviti na popis 16 pojedinaca i kolektiva koji će, prihvati li to Skupština, dobiti Nagradu grada Zagreba.

– Riskiravši svoj život za dobrobit građana Zagreba, Smiljčić je ponos svojoj obitelji i radnoj sredini – stoji u obrazloženju.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Stiglo čak 118 prijava

Priznanja se uručuju 31. svibnja, na Dan grada, a dodjeljuju još od 1955., i to onima koji su se istaknuli u svim poljima društvenog života: znanosti, kulturi, sportu, zdravstvu, socijalnoj skrbi... Ove je godine stiglo čak 118 prijava, od kojih su dvije došle izvan roka, a jedna je bila nepotpuna, pa su morale “otpasti”. No, popis laureata poprilično je impresivan, a na njemu je i tim od čak 67 liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji su lanjskoga svibnja sudjelovali u pripremi i izvođenju operacije razdvajanja para sijamskih blizanki, Kristine i Valentine, koja je trajala punih 15 sati. Toga je dana, kazali su poslije članovi tima, u KBC-u Zagreb vladalo izvanredno stanje jer su svi napeto iščekivali ishod zahvata koji je, zato što su blizanke dijelile jetru i crijeva, bio drugi takav u svijetu.

– Ova se radna skupina ni u jednom trenutku nije pokolebala pred izazovima te je postala inspiracija drugima u izvrsnosti – ističu u Odboru za javna priznanja.

U toj su struci za nagradu također predloženi cijenjeni ginekolog i ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić, bivši dekan Medicinskog fakulteta i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Davor Miličić za zasluge u postignućima domaće kardiologije te akademik Zvonko Kusić, specijalist za bolesti štitnjače koji je i osam je godina bio na čelu HAZU. Na listi su i predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine dr. Hrvoje Pezo, ali i prof. Krešimir Ćosić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji je, među ostalim, utemeljio studij za potrebe domaće obrambene industrije, inženjer Stanislav Tedeschi koji se istaknuo radom na projektima sustava javne odvodnje te predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV-a Milan Zanoški koji, kako stoji u obrazloženju, već 20 godina razvija volonterske aktivnosti u Zagrebu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Čuvaju obrtnički tradiciju

Nisu zaobiđeni ni oni koji su pridonijeli kulturi pa su među laureatima i ugledni književnik Goran Tribuson te redateljica Dana Budisavljević, koja je punih devet godina snimala film koji se okitio brojnim nagradama. Riječ je, podsjetimo, o “Dnevniku Diane Budisavljević”, priči o ženi koja je iz logora spasila više od 10.000 djece. Za svoj dugogodišnji rad sa siromašnima i socijalno ugroženima, pak, za nagradu je predložena i sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a na popisu su i Zlatko Stić, koji je već sedam mandata na čelu uspješne Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, te atletičarka Laura Štefanac, članica Sportskog saveza gluhih koja je, među ostalim, lani na Europskom prvenstvu u Njemačkoj osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja. Listu zaključuju još dva kolektiva, Hrvatski barokni ansambl “za sjajna postignuća tijekom 20 godina djelovanja” te Obrtnička komora Zagreb, koja “intenzivno radi na očuvanju dugogodišnje tradicije i stvaranju budućnosti obrtništva”.

VIDEO: Prve sijamske blizanke u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije