Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nagrada Luka Ritz: Nominirano pet djevojaka iz Zagreba i Zaprešića

20.03.2009.
u 23:10

Lara, Lidija, Mateja, Marsela i Dijana pet je djevojaka iz Zagreba i Zaprešića predanih humanitarnom radu zbog kojih su ih njihovi prijatelji, mentori i profesori nominirali za državnu Nagradu Luka Ritz kojom se promiče tolerancija, humano i nenasilno ponašanje. Najmlađa je Lara Kuš, jedina nominirana osnovnoškolka, pohađa 4b razred OŠ Matka Laginje i omiljena je među učenicima i profesorima.

– Sretna sam zbog nominacije, no nisam je očekivala. Pomaganje drugima dio je mene, takva sam oduvijek bila i kad god ću imati prilike zalagat ću se da svima bude bolje – kaže svestrana 12-godišnja Lara Kuš koja je ujedno predsjednica razreda i potpredsjednica Vijeća učenika škole.

Nagradio je i ravnatelj
Vrlo je pozitivna, prijateljima pomaže sa zadaćama, ali i savjetom, posebno kad su tužni i vjeruju da imaju nerješiv problem. Humanitarka je u drugom razredu postala Lidija Poljak koja je na sebe preuzela brigu o nepokretnom kolegi iz razreda.

– Odlučio sam je nominirati jer je dogovor bio da Andriji pomažu dežurni učenici nakon što mu je u prvom razredu pomagao civilni ročnik. Lidija je pretekla svu djecu, a trud je prepoznao i ravnatelj škole koji ju je lani nagradio – rekao je razrednik i profesor zemljopisa u općoj gimnaziji bana Josipa Jelačića iz Zaprešića Dario Pavlović.

Pomagala bi i na faksu
Nominaciju su humanitarnim radom zaslužile četiri djevojke iz Učeničkog doma Tina Ujevića u Dubravi, Marsela, Dijana, Mateja i Matea. Skupljale su igračke, robu, knjige i slikovnice za djecu iz Doma u Nazorovoj ulici.

– Moja teta posvojila je troje djece pa mi je palo na pamet da bi i mi mogli učiniti nešto za njih. Pomagati treba cijele godine i želim se tomu posvetiti i ako upišem Agronomski fakultet – kaže 18-godišnja Marsela Rajković iz Kamanja koja broji posljednje mjesece u domu. Djevojke sudjeluju i u nizu radionica u kojima im pomaže njihova mentorica Andreja Marcetić.

– Prevenciju ovisnosti i nasilja među učenicima, promociju zdravog života, društveno odgovornog ponašanja – ekologije i razvoj tolerancije i humanih vrednota te pozitivnog sustava vrijednosti mladih provodimo od 2003., u čemu imamo silnu podršku ravnatelja Ilije Krstanovića. O tim temama djevojke vršnjacima proširuju vidike kroz razgovore, debate, slikovne prikaze. Informacije crpe iz knjiga i s interneta. Rezultat je sjajan jer djeca najviše slušaju svoje vršnjake – kaže mentorica Andreja Marcetić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije