Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan planeta zemlje

Nađi i Huić: Fokus i većina Zagrepčana podržavaju izgradnju energane

Foto: Fokus
1/2
22.04.2021.
u 14:02

Huić je naglasio kako postoji i skuplja varijanta, poput energane u Kopenhagenu, koja na krovu ima i skijalište koje radi cijelu godinu.

Saborski zastupnik stranke FOKUS i kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Nađi, te kandidat za zamjenika gradonačelnika Zagreba, Davor Huić, predstavili su na konferenciji za medije, u povodu Dana planeta Zemlje, svoj plan gradnje zagrebačke energane te se osvrnuli na njene prednosti. Takav bi sustav, kažu, građanima pojednostavio recikliranje otpada, grad bi bio manje zatrpan kantama, a okoliš bi bio čišći.

„Hrvatska je jedna od dvije EU zemlje koje nemaju energanu na otpad. Jedini sam kandidat koji je predstavio novi model gospodarenja otpadom, koji bi uključivao i gradnju energane – postrojenja za dobivanje električne i toplinske energije iz otpada koji nije za recikliranje.“ - naglašava Nađi.

Istaknuo je kako bi izgradnja energane u Zagrebu koštala oko 600 milijuna kuna te bi se mogla financirati iz europskih fondova, koji bi pokrili do 85% troškova izgradnje. To znači, naglašava Nađi, da bi Grad Zagreb morao izdvojiti oko 90 milijuna iz proračuna. Prema istraživanju javnog mnijenja, koje je stranka FOKUS proveo u suradnji s agencijom Promocija Plus, tri četvrtine Zagrepčana dalo je podršku za izgradnju energane.

Huić je naglasio kako postoji i skuplja varijanta, poput energane u Kopenhagenu, koja na krovu ima i skijalište koje radi cijelu godinu. Prednost energana vidi u proizvodnji električne i toplinske energije, koja bi opskrbljivala veliki broj kućanstava te u tome što je najčišće rješenje za zbrinjavanje otpada.

„Energane su zapravo najčišći oblik zbrinjavanja otpada jer iz njih izlazi čisti zrak, a pepeo koji ostaje se koristi za proizvodnju asfalta i betona u graditeljstvu. Građani moraju znati bi energana kroz supstituciju fosilnih goriva i smanjenjem emisija CO2 donijela uštedu od 173 milijuna kuna u prvoj godini, a kasnije još više zbog porasta količine otpada iz godine u godinu.“ zaključio je Huić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije