Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podvožnjak u Miramarskoj

Nad glavama vise odlomljeni komadi betona, iz HŽ-a kažu: pratimo stanje, sve je ok

Koliko je siguran podvožnjak u Miramarskoj ulici u Zagrebu?
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
23.01.2021.
u 10:40

Pukotine koje se nakon potresa vide na podvožnjaku u Miramarskoj zabrinjavaju Zagrepčane

Usko je to grlo između starog i novijeg dijela grada. I put za mnoge koje obaveze “tjeraju” u središte metropole. Prođu svaki dan onuda na stotine, pa i tisuće automobila. Stoga bi bilo poželjno da vozači koji moraju proći podvožnjakom i ulicom koji spaja Vukovarsku s Mihanovićevom ne trebaju razmišljati hoće li im na krov ili haubu nešto pasti. No većini koji prođu Miramarskim podvožnjakom izgleda kao da za to postoje velike šanse, pogotovo nakon dva jaka potresa koja su zatresla metropolu, prvi lani na proljeće, a drugi, s epicentrom u Petrinji, krajem prosinca.

Gotovo da nema dijela gdje nisu vidljiva napuknuća, a najviše su se oštetila dva stupa s gornje strane, pa se mnogi pitaju koliko je podvožnjak zapravo siguran, s obzirom na to da svakodnevno podrhtava i od vlakova koji prolaze s njegove gornje strane, a s donje ga tresu automobili i teretna vozila.

Redovito se pregledava

Ako se pita HŽ Infrastrukturu, koja je zadužena za održavanje konstrukcije nadvožnjaka iznad prolaza u Miramarskoj, ne treba brinuti jer cijelo vrijeme prate njegovo stanje.

– Nakon obaju potresa, 22. ožujka na zagrebačkom području i 29. prosinca na Banovini, naše su nadležne službe pregledale podvožnjak te nisu ustanovljena oštećenja koja bi ugrozila siguran tijek željezničkog prometa – kažu u HŽ Infrastrukturi te dodaju da zasad nije predviđena rekonstrukcija mosta. Što se tiče cestovnog dijela podvožnjaka, ističe pročelnik Gradskog ureda za izgradnju Dinko Bilić, izrađena je dokumentacija za sanaciju upornih zidova, a ona se isključivo odnosi na profiliranje i uređenje postojećih obloga te nema veću ulogu u mehaničkoj otpornosti i stabilnosti samog objekta.

Da je briga HŽ-a željeznički most, dok je gradska uprava zadužena za cestu, rasvjetu i troškove crpljenja vode iz podvožnjaka, dogovoreno je još 25. listopada 1913. kad je objekt otvoren kako bi premostio prugu koja je 50 godina prije stigla do metropole.

Sporna podjela “posla”

Upravo je podjela posla oko održavanja, smatraju mnogi Zagrepčani, razlog zapuštenog stanja, a da vlasnički odnosi između države i Grada ne bi smjeli biti zapreka da se podvožnjak obnovi, drži predsjednik Gradske četvrti Trnje Mato Bartoluci.

– Podvožnjak već dugo vapi za cjelovitom rekonstrukcijom, a postoji i studija te projekt koji smo dali izraditi u suradnji s četvrti Donji grad. Zajedničku inicijativu kao projekt od vitalne važnosti za cijelu metropolu predstavili smo i Gradu i tražili da se to stavi u plan prioriteta, no projekt još nije došao na red iako su otad prošle dvije godine – kaže Bartoluci.

U sklopu njihova projekta, dodaje, planirali su podići i zapadnu pješačku stazu kako pješake ne bi zapljuskivali automobili s obzirom na to da podvožnjak lako i poplavi za jačih kiša, a označile bi se i biciklističke staze.

Ključne riječi

Komentara 9

GR
gravitacija
15:54 23.01.2021.

Ma nema problema, sve je u redu i po zakonu. Pregledava se i za sada je ok. Ukoliko se nešto dogodi reagirat ćemo promptno.

MK
MKGRA
16:51 23.01.2021.

Jednom zgodo gradonačelnik je rekao da smo loše upravljali svojim nekretninama, imovinom i zato smo misli štetu od potresa a tko upravlja Gradom i gradskom imovinom

KO
Kokoiduhovi
16:59 23.01.2021.

Pa takva nam je i država; nered, korupcija, skandali...piše se, govori i sve po starom...... Jedini spas je da Crkva daruje novac za popravak nadvožnjaka - kao što smo mi, građani Zagreba, darovali njima za popravak crkava. U naše ime,e, darovani novac su "uručili" Plenković i Bandić- Iz državnog i gradskog proračuna koji mi punimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije