Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj ekocida?

Na pomolu dogovor Plive i Kvasca o sanaciji 'Smrdljivke'

'10.01.2012. Zagreb -  Reportaza o pogonima Plive i potoku Gorjak u mjestu Brdovec kod Zapresica. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Daniel Kasap/PIXSELL
23.07.2012.
u 21:05

Pliva je sama spremna da sa 40 milijuna kuna financira prvu fazu radova na potoku Gorjaku, koji ukupno stoje 80,6 mil. kn

Je li konačno odzvonilo popularnoj Smrdljivki, znat će se najkasnije do kraja idućeg tjedna. Pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić tvrdi, naime, da je na pomolu dogovor Plive i Kvasca s koliko će tko od dvaju zagađivača sudjelovati u sanaciji potoka Gorjak kod Savskog Marofa teškoj 80,6 milijuna kuna, a ako i ne padne konačni dogovor, Pliva je spremna da sa 40 milijuna kuna financira prvu fazu radova koja bi, nakon raspisivanja natječaja za izvođače, počela do kraja godine.

Davali 3 posto, ali...

– Pregovori Hrvatskih voda, resornog ministarstva te Plive i Kvasca intenzivirali su se te nemamo razloga ne vjerovati da ćemo vrlo brzo doći i do konačnog modela i udjela tih dviju tvrtki u sanaciji – kaže Kurečić.

Podsjetimo, nakon što im je vodopravna inspekcija prije više od godinu dana naredila sanaciju 30-godišnjeg ekocida u Gorjaku, Pliva je odavno osigurala polovicu te svote, odnosno 40 milijuna kuna, kako bi radovi započeli odmah, dok iz Kvasca ne daju više od 3% predviđenog novca pa su svojedobno najavili i pokretanje tužbe protiv države s argumentom da su povećanim naknadama već otplatili štetu koju su prouzročili.

Naknada za onečišćenje

Pliva, koja je do sredine lipnja 2011. jedina bila nositelj vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda za cijelu lokaciju Savski Marof, na ime obračunane naknade za ispuštanje onečišćenih otpadnih voda iznad dopuštenih koncentracija u Gorjaku od 2006. do sredine lipnja 2011. platila je 18 milijuna kuna, a Kvasac od lipnja do prosinca lanjske godine 771 tisuću kuna.

Komentara 1

VI
Vito
06:36 24.07.2012.

Na pomolu dogovor Plive i Kvasca o sanaciji 'Smrdljivke' Lijepo.. Samo tko će uzeti tih 40.000.000 kuna i našto će ih potrošiti? "Elektrokontakt" je u svom dvorištu izgradio separator, odvajanje tehničke vode i njezino pročišćavanje, tako da sad praktički pitkavodaoda odlazi u "drekriver"... Sve je to napravljeno prije 1987.g., kad je i pokrenut "eko" postupak zaštite okoliša po cijelom svijetu... "Pliva" je to isto napravila u Zagrebu, ispred Jaruna, no baš ih je bilo briga za Savski Marof, daleko do inspektora i Zagreba... Sad, 2012.g. želi podijeliti troškove koje je izbjegavala najmanje 25 godina... Treba joj naplatiti kaznu za svih tih 25 godina, narediti sanaciju na njihov trošak i platiti odštetu za zagađenu vodu... I sve to na međunaronom sudu... Ako treba zaposliti i Erin Brockovich, jer je "Pliva" međunarodni zagađivač...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije