Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelene i plave Sesvete

Na mjestu tvornice centar kvarta, a u šumi najveći park u Zagrebu

Sesvete
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/6
09.12.2015.
u 11:35

Umjesto bivšeg kompleksa Sljeme bit će stambeno-poslovni blok, igrališta..., a šuma Divljača oživjela bi za brojne rekreativne svrhe, kao novi Maksimir ili Bundek, misli gradonačelnik Bandić koji je podržao inicijativu građana Sesveta

Šuma Divljača, koja je u neposrednoj blizini sportskog kompleksa Planet u Sesvetama, bit će uređena u park-šumu.

Zbog svoje veličine, a sa zapadne se strane naslanja na susjednu gradsku četvrt Dubravu, postat će tako najveći uređen park u Zagrebu. Takvim jučerašnjim obećanjem danim stanovnicima Sesveta gradonačelnik Milan Bandić ujedno je dao podršku projektu "Zelene i plave Sesvete", što su ga predložili stanovnici najveće zagrebačke gradske četvrti, okupljeni u inicijativu "Za Sesvete".

– Divljača je bogomdana šuma. Ovdje svakako treba napraviti novi Maksimir, novi Bundek, jer Sesvete to zaslužuju – u svom je stilu komentirao gradonačelnik Bandić. Predloženi projekt, kažu stanovnici, za svoj glavni cilj ima revitalizirati i ponovno u funkciju staviti ne samo šumu, koju i sada koriste mnogi rekreativci, već urediti sportski kompleks Planet i obnoviti bivšu tvornicu Sljeme. Uređenjem Sljemena tako bi se formiralo središte Sesveta za koje se stanovnici bore već godinama.

– Sedam tornjeva tvornice Sljeme ne bi se rušilo, obnovili bi se u stambeno-poslovni kompleks, uredio bi se trg, igralište i parkovi na tome dijelu, dok bi se u šumi uredile staze i postavile klupe. Ova je šuma dvostruko veća od Maksimira i malim se pomacima može učiniti mnogo – kazao je Radoslav Dumančić, jedan od inicijatora projekta.

Iako je dio ideje prezentiran i na Vijeću gradske četvrti Sesvete, njihov budžet nije dovoljan ni za uređenje pješačkih staza u Divljači – pa je pomoć potražena u proračunu grada, ali još nema jasne računice. Tek se treba odrediti što bi se i kako uređivalo, gradonačelnik Bandić, uostalom, poručuje da struka mora predložiti najbolja rješenja, no takva neprecizna obećanja stanovnici Sesveta, kojih je sada gotovo 90 tisuća, slušaju već godinama. Dapače, zadnje takvo dobili su u rujnu kad je usvajan GUP Sesveta.

– Ovo su investicije koje se realiziraju i do 20 godina, no želimo nešto učiniti za nove generacije – kazao je Dumančić. No ovakva inicijativa uopće ne bi bila moguća, smatra Bandić, da on nije, prije 15,5 godina, kako kaže, kupio nekretnine.

– Potrošio sam 300 milijuna kuna za nekretnine poput Sljemena, Zagrepčanke, Gredelja, Paromlina i sada vidite da je dobro da smo to sve sačuvali i da ništa nismo prodali. Govorili ste da je uzalud. Sesvete trebaju imati svoj centar – kazao je Bandić.

Komentara 1

Avatar ivo587
ivo587
11:44 09.12.2015.

Ovaj stalno nekaj "dela" na jeziku, a još nije napravil žicaru, nemože se valjda ništa love zmuljat tu. Dotle se zagađuje medvednica autobusima i autima a mislim da je i šuma sve rjeđa, zato valjda nema žičare da se iziz zraka ne vidi koliko su je posjekli, a novu nisu posadili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije