Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investitori u stanogradnju

Na milijun kvadrata u četiri kvarta “niknut” će nova planska naselja

16.09.2020.
u 11:06

Pripremaju se urbanističke izmjene koje su inicirali investitori u stanogradnju

Sad su to pretežito neuređene šikare ili poljoprivredne površine, s ponekom obiteljskom kućom ili poslovnom zgradom na samim granicama zemljišta. A u planu je da na rubnim dijelovima metropole niknu prava planska naselja sa svom potrebnom infrastrukturom i javnim sadržajima. Na posljednjoj sjednici Gradske skupštine prihvaćene su, naime, odluke o izradi izmjene i dopune četiri urbanistička plana uređenja (UPU) naziva Odra II, USA škola, Ulica Grada Gospića – sjeveroistok i Staro Brestje – zapad. A izmjena svih tih UPU–a pokrenuta je kako bi se u četiri zagrebačka naselja sagradili novi, ali manji kvartovi te tako postali nova središta tih naselja.

Riječ je o Odri, Brezovici, Starom Brestju u Sesvetama i Volovčici, a izmjene su uglavnom inicirali investitori koji ondje već imaju zemljište u svom vlasništvu. Izgraditi bi se tako trebalo ukupno više od milijun kvadrata. Plus vrtić i škola Plan koji se odnosi na prenamjenu prostora između naselja Odra i Hrašće inicirala je, primjerice, tvrtka Oranice d.o.o., i to ponajprije, kako piše u dokumentaciji, zbog “novih prometnih koridora, posebno u središnjem dijelu, kako bi se što kvalitetnije realizirali kapaciteti gradnje”. Prostor od 550.000 četvornih metara rezerviran je prvenstveno za stambenu gradnju uz prateće sadržaje te javnu i društvenu namjenu, a predviđa se i vrtić ili škola te sportsko-rekreacijska zona.

Što se tiče oblika stambenih jedinica, bit će to slobodnostojeće, poluotvorene i zgrade u nizu, ne više od dva kata, a u istoj će razini biti i vrtić s jaslicama te sportska dvorana. Bit će tu i zelenih površina i parkova te igrališta. Samo deset kilometara dalje, u Brezovici, u sličan projekt uložit će Campus Invest, tvrtka osnovana u Luksemburgu koja je pak pokrenula novu tvrtku u Hrvatskoj.

Na 300.000 kvadrata ‘niknut’ će nova škola, vrtić za deset odgojnih skupina, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgrada javne vatrogasne postrojbe, zdravstvena ustanova s ljekarnom, biciklističke staze, šetnice, ali i 300–tinjak stanova u dvokatnicama za oko 1200 ljudi. Prvo bi trebali početi radovi na vrtiću, i to već sredinom iduće godine, a upravo je u tijeku natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja koji traje do 2. listopada. Plan koji je donesen još 2011. tako je nazvan jer se ondje inicijalno trebala graditi Američka međunarodna škola, no s obzirom na to da je ona u međuvremenu podignuta u Središću, u Brezovici će povećati postotak zgrada stambene namjene.

– Predlaže se i kružna prometnica oko središnjeg dijela naselja, oko koje se formira novi centar, a uz glavnu prometnicu i “zeleni prsten” koji povezuje veće parkovne površine i ostale gospodarske, javne i društvene sadržaje. Prometno rješenje predviđa pet ulaza u naselje, dva glavna i tri sporedna – stoji u dokumentaciji.

Ili igralište i park Za zemljište od 119.000 kvadrata, smješteno sjeveroistočno od Ulice grada Gospića, planira se, pak, transformacija postojeće industrijske zone u “prostor mješovite namjene visokoga urbanog standarda”. Izmjenu tog plana inicirala je Nivogradnja, a jedan privatni vlasnik zatražio je izmjenu u Starom Brestju. Prostor je dio pretežito neizgrađenog područja sjeverno od Gornje Dubrave i Sesveta koje je planirano za daljnji razvoj tih naselja, a njegova je posebnost, ističe se, dobra mogućnost prometnog povezivanja, s obzirom na to da se nalazi na koridoru buduće produljene Branimirove. Uz osam višestambenih građevina visokih do tri kata, predviđaju se ondje sportska i dječja igrališta, javni park, pješačke i biciklističke staze...

Komentara 12

Avatar markoii123
markoii123
12:57 16.09.2020.

Građevinska mafija u sprezi sa politikom.

JO
jorgen
12:08 16.09.2020.

Ne lažite. Javni sadržaji, parkovi, dvorane se uvijek najavljuju kada trebate građanima prodati podršku za projekte. Na kraju se svaki projekt završi izgradnjom ružnih, sivih betonskih kocki bez prostornog plana, bez zelenih površina, natiskani jedan do drugoga kao da živimo u Hong Kongu. Svaki put lažete, a nitko vas ne poziva na odgovornost koju biste trebali imati prema javnim površinama i prostornim planovima!

Avatar mustafa1
mustafa1
11:45 16.09.2020.

zasto zagreb a i ostali hrvatski gradovi sve vise slice na cernobil ??? pa upravo zbog ovakve politike gdje se grade potpuno nova naselja a stare zgrade usred grada propadaju i stoje puste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije