Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udžbenici

Na livadi su knjige za školu više puta jeftinije

'19.08.2011., Zagreb - I ove godine je prostor ispred Inine zgrade u Novom Zagreb posluzio za prodaju skolskih udzbenika.   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/3
20.08.2011.
u 09:06

U novu školsku godinu mnogi neće s novim udžbenicima, roditelji tragaju za uštedom, a školarci uspiju zaraditi i nešto kuna

– Za 180 kuna kupila sam jedanaest knjiga za osmi razred OŠ – rekla nam je Tenna Prišlin, zadovoljna što za isti komplet knjiga ne mora dati više od 1500 kuna. Iako ima bratića koji je završio razred u koji će ona tek krenuti, ni jedna njegova knjiga joj ne odgovara.

Neka povise cijene

Zato je potrebne udžbenike i radne bilježnice pronašla na ljetnoj tržnici knjiga kod Ine. A ondje se već nekoliko godina zaredom samoinicijativno okupljaju roditelji i djeca kako bi prodali ili kupili udžbenike. Jeftinija je to opcija za sve koji bi iste te knjige u knjižarama platili bitno skuplje. Pješački prolaz i zelena površina vrve malim prodavačima i šarenim koricama. Gužva je velika, a cjenkanje nezaobilazno. Zabrinuti roditelji hodaju s papirom u ruci i kalkuliraju što im je isplativije – rabljena Hrvatska čitanka za 20 kuna ili nova za 60 kuna. Neki čak žure s posla kako bi svojim osnovnoškolcima i srednjoškolcima kupili udžbenike prije no što se rasprodaju. Jedna je majka pomno pregledavala i križala popis te nam umorno odvratila:

– Ovako ću uštedjeti do 60 posto novca! Neka djeca slobodno i povise cijene. Ionako je kod njih jeftinije nego u knjižarama i antikvarijatima – kaže.

A da interesa za kupnju ima, i to najviše za udžbenike srednjih škola, potvrdila nam je učenica Sanja Dianežević iz Velike Gorice. U jednom danu zaradi oko dvjestotinjak kuna. Ne smeta joj ni sunce ni to što sjedi na travi.

No Dunja Konosić bi radije u paviljon. Od jutra prodaje svoje knjige i dosta joj je vrućine. No od paviljona ništa. Jer gradonačelnik Bandić je rekao – da je djeci ljepše na otvorenom.

Iako je tijekom svog nedavnog biciklističkog pohoda po Zagrebu obećao da će im osigurati pitku vodu i komunalne redare kako bi se održavao red i kako bi prolaznici nesmetano prolazili, od navedenoga smo u petak uočili samo dva ekološka WC-a.

Marketinška strategija

Mateju i Luki iz Sigeta ionako je svejedno. Bitno im je da zarade, a zato imaju i svoju marketinšku strategiju.

– Koji razred, koji razred!? – viču i vuku prolaznike prema svom malom "štandu".

oko dvjestotinjak kuna dnevno zarade učenici prodajući udžbenike za osnovne i srednje škole

cijena kompleta knjiga za osmi razred osnovne škole je oko 1400-1600 kuna, a na "buvljaku" se može naći za 200 kuna

Ključne riječi

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
12:10 20.08.2011.

Zakoni tržišta na dijelu ............... a ne ugovorene i nametnute cijene kvote u trgovinama ..............

DE
detour
14:09 21.08.2011.

sve tezge na svakoj gradskoj trznici zjape prazne u popodnevnm satima. sta grad nije mogao ovo organizirati na placevima i tako demonstrirati socijalnu osjetljivost? stvar se dogadja svake godine i bilo bi pametno da za razmjenu ili prodaju rabljenih udzbenikaa postoje fiksne lokacije.

SW
swimm
07:42 22.08.2011.

pokraj velesajam i paviljoni zjape prazni i neiskorišteni. zar gradonačelnik nije mogao djecu i roditelje za tih nekoliko dana smjestiti u jedan od neiskorištenih paviljona vec ovako na raskrižju ljudi po cesti i zemlji nude jeftine školske knjige po vrucini,a da ne govorim o smecu i na što to poslije lici. divna razglednica grada;((

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije