Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata Županić u mirovini se posvetila slikanju na svili

Na kišobranima bivše ZET-ovke omiljeni motivi tramvaj, uspinjača i bus

21.10.2015.
u 17:30

Voljela bih kad bi kišobran postao i svojevrstan zagrebački suvenir, kaže Z. Županić

Tramvaj, autobus, uspinjača i žičara. Prvi su to motivi koji su se našli na ručno oslikanom kišobranu Zlate Županić.

Nije ni čudno da su upravo te gradske prepoznatljivosti bile inspiracija ovoj 61-godišnjoj umirovljenici. Gospođa Zlata druga je generacija vozačica ZET-a i jedna od šest žena među 80 vozača, koliko ih je položilo u toj generaciji. Tramvaj je vozila trideset godina, a u mirovinu je otišla kao kontrolorka.

Nikad prometni prekršaj

Povodom 120 godina ZET-a toj je gradskoj tvrtki posvetila cijelu izložbu, a slikala je i na platnu, papiru, i to raznim tehnikama...

Ova samouka slikarica potom je počela oslikavati marame i kravate, a nakon nekog vremena odlučila se okušati s kišobranima.

– Za oslikavanje kišobrana potrebna je jako mirna ruka jer su boje za svilu strašno osjetljive. Razliju se začas! Jednom rukom držim kišobran, a drugom ga oslikavam – kaže Zlata Županić, koja voli oslikavati i mnoge gradske vedute.

Pa je tako naslikala Trg bana Jelačića, Kamenita vrata, kulu Lotrščak, Zrinjevac, Markovu crkvu, Maksimir... Slikanje joj je glavna preokupacija u umirovljeničke dane. No uvijek bi se vratila u doba dok je vozila tramvaj po cijelom Zagrebu.

– To su bili najljepši dani. Najlakše je tramvaj voziti, ali najteže stati kada treba. No nikad nisam napravila prometni prekršaj, a kamoli neku veću nesreću – kaže gospođa Zlata.

Slikarski talent otkrila je još u djetinjstvu, kad je prve radove naslikala u konobarskom bloku svoga oca. No tek je 1995. godine na rodiljskom počela slikati "za gušt". I otada nije stala.

– U mirovini sam se upisala u jednu kreativnu udrugu u sklopu koje sam imala izložbu. Među mojim radovima bili su i kišobrani, koji su se jako svidjeli jednoj gospođi. Naručila je kišobran za rođakinju pa sam joj na kišobranu naslikala zgradu, haustor i prozor gdje živi. Bila je oduševljena – kaže gospođa Zlata te dodaje da na jednak način može oslikati što god netko poželi. – Kaj vidim, to delam! – kratko kaže dodajući da bi voljela da kišobran postane svojevrstan zagrebački suvenir.

Sajam 'Kupujmo hrvatsko'

Njeni kišobrani prodaju se na Facebook stranici "Hrvatski kišobran", koštaju 250 kuna, a mogu se naručiti i na e-mail zlatazupanic123@gmail.com. Izložit će ih i danas na sajmu "Kupujmo hrvatsko".

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:20 22.10.2015.

"pozdrav iz Zagreba" i slika KPD Remetinec...iznad ulaznih vrata može još i ono njihovo "Zna se"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije