Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trešnjevčanka iz Nigerije

Na Jelačić plac dovodim ritam i boje moje Afrike

02.09.2016., Zagreb - Victoria Kikelomo Tope ce organizirati karneval u Zagrebu.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Anto Magzan/PIXSELL
05.09.2016.
u 13:30

Prvi afrički karneval, po uzoru na onaj u Nigeriji, održat će se 1. listopada, a šarena povorka krenut će od Mimare

Zagreb u ritmu Afrike! Perje, perlice, kostimi i dobra glazba – tako će 1. listopada biti pred Mimarom, a zatim će šarena povorka krenuti prema Trgu bana Jelačića. Karneval, po uzoru na onaj u Nigeriji, a ujedno i prvi afrički karneval u gradu, na ulice će donijeti Kikelomo Tope, umjetnica koja je upravo Zagreb odabrala za svoj dom.

Znaju je svi ljubitelji Afrike

Živi ovdje već tri godine, a gotovo da ne postoji ljubitelj kulture tog starog kontinenta koji je još nije upoznao. Radionice afričkog plesa, frizura ili hrane njezina su svakodnevica, a doći u Zagreb, kako sama kaže, nije ona odabrala, već je Zagreb odabrao nju.

– Tražila sam kršćansku zemlju u kojoj ću moći raditi i Zagreb je bio vrlo logičan izbor – kaže Kikelomo Tope, koja trenutačno živi na Trešnjevci. Najprije je živjela u Dubravi i Novom Zagrebu, a iako ne može reći koji joj je kvart najdraži, jedno zna – u koji god stan se useli, on mora biti u potkrovlju. Nije praznovjerna, već su upravo ti stanovi, objašnjava, oni u kojima je najtoplije.

– Klima je posve različita od one u našim krajevima. Imate topla ljeta, što mi se sviđa, ali zime su grozne. Sto pari čizama sam kupila – govori Kikelomo, kojoj je upravo snijeg nakon dolaska u Zagreb bio jedan od najljepših doživljaja.

Djeca ponosna na nju

Dotad ga nije vidjela pa je satima mogla samo sjediti i gledati ga kako pada. – Isto kao što u bilo kojem trenutku mogu jesti sarmu – otkrila je ova umjetnica svoju omiljenu hranu kojom je, kako kaže, prijatelji iz Zagreba uvijek mogu namamiti u goste. Ona će za njih, ističe, uvijek rado pripremiti nigerijske specijalitete.

– Na taj način ostajem povezana s domovinom – kaže Kikelomo, koja u Nigeriji ima troje djece. Trenutačno su s njezinom majkom i nedostaju joj, ali kako je istaknula, njezini su mališani ponosni na mamu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije