Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antunovo

Na ispovijed u zoru ili u pauzi za gablec

14.06.2017.
u 09:30

Ispred crkve na Svetom duhu gužva ispred kipa sv. Antuna, redovi na ispovijedanju, ali i na štandovima na proštenju

Već u 5 sati ujutro vjernici su stajali ispred crkve na Svetom duhu. Kucali su na vrata fratrima u župi sv. Antuna Padovanskoga, poznatoj po proslavi Antunova.

– Ispovijedate li – pitanjem su požurili svećenike koji su se spremali na prvu jutarnju misu u zoru. Nisu imali druge nego “otvoriti” prije vremena. Istodobno, pred crkvu su stigli i prodavači nabožnih predmeta, uredno slažući krunice, svetačke sličice, svijeće na svoje štandove. S prodajom su počeli već tada, iako je prava gužva u ovom gradskom svetištu zavladala tek predvečer, kad su Zagrepčani bili gotovi s poslom. Već tradicionalno u 18 sati blagoslovili su djecu i ljiljane, simbol čistoće i nevinosti, nakon čega je misu predvodio kardinal Josip Bozanić.

Problemi pod noge sv. Antuna

Sve se bijelilo od ljiljana cijeli dan. Sa sobom su ih nosili oni koji su došli u posjet svetom Antunu, a dobro su se pripremili i prodavači, koji su nabavili nekoliko tisuća komada tog cvijeća.

– Ove godine ima puno više ljiljana nego lani, a broj vjernika u prijepodnevnim satima bio je manji. Prevelike su vrućine, ljudi se čuvaju pa radije dođu popodne. Lani sam do 14 sati prodala svih 500 komada koje sam donijela, a ove je godine puno lošije išlo – kaže Ljubica Levak, koja je ljiljane iz Lijevog Dubrovčaka kod Ivanić-Grada prodavala za pet do deset kuna. No umirovljenicima koji nemaju novca daje, kaže, i zabadava. Ljiljane su hodočasnici nosili i pod noge kipa svetog Antuna, zajedno sa svojim problemima koje se nadaju da će razriješiti uz njegovu pomoć. Strpljivo su u redu čekali ne bi li došli do njega, položili ruku i kratko se pomolili te zavjetovali. Ili ostavili sv. Antunu sličicu s njegovim likom. Čekali su i na ulazu u crkvu kako bi se pomolili pred relikvijarom koji stoji ispred oltara, u kojemu franjevci čuvaju dio svečeve kože koja je tamo prenesena još 1995. godine u povodu 800. obljetnice njegova rođenja. Već tada Zagrepčani su se povezali sa svetim Antom, kako ga odmilja zovu, a njihovi putevi prema crkvi na Svetom Duhu svake su godine bili masovniji. Da se slavi Sveti Ante, vidjelo se već kod Ilice, u kojoj su se već mogli vidjeti štandovi, a kako bi osigurali pješake, za promet su zatvorili dio ulice prema crkvi. Masovno se i ispovijedalo. U pomoć su uskočili i svećenici iz susjednih župa, a najviše su posla imali prije misa, koje su na rasporedu bile svakih sat i pol. Redovi koji su se stvarali bili su dugački i nekoliko desetaka metara. Pomoliti se i zapaliti svijeću došle su i kolegice Melita i Mirela.

– U blizini radimo i svake godine 13. lipnja za vrijeme pauze znamo kamo ćemo – kažu kolegice, koje su ispred crkve mogle komotno i na gablec. Jer na proštenju su se mogle kupiti i lepinje pržene u dubokom ulju, tradicionalni medenjaci ili šećerna vata.

Štand slagale četiri sata

Gužva je bila i kod štanda obitelji Dokić, koja predmete koje izrađuje ručno prodaje na crkvenim proštenjima već 20 godina.

– Prije se puno više prodavalo, a sad najviše idu sitnice, kipići po pet kuna – kažu majka i kći Ana i Ivana, koje su štand slagale puna četiri sata.

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
18:15 18.06.2017.

sva sreća da nemam greha, pa ne moram dojti na red.......a vidim babih je puno,puno više.......2-3 očenašeka i možeš se...kolko hočeš ,jesu vražje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije