Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 6.24 SATI

Na godišnjicu potresa održava se veliki koncert 'Glazba glasnija od potresa'

Humanitarni jazz koncert Matije Dedića i Lane Janjanin
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/2
18.03.2021.
u 16:04

Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji – HTV1, HR3 i Radio Sljemenu

U ponedjeljak 22. ožujka u 6.24 sati glazbenici će nastupiti u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda na koncertu simboličnog naziva 'Glazba glasnija od potresa'.

Jedinstveni glazbeni događaj na godišnjicu potresa koji je zadesio Zagreb okuplja vrsne umjetnike koji svojim ranojutarnjim nastupom žele podsjetiti na taj strašan događaj, ali i poslati poruku nade i optimizma. Premda i sami u nezavidnoj situaciji izazvanoj pandemijom, glazbenici ovim koncertom daju podršku HGZ-u i svim kulturnim institucijama koje su pretrpjele štetu u potresu i koje ustraju u svom radu unatoč teškim vremenima.

Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Hrvatskoj radioteleviziji – HTV1, HR3 i Radio Sljemenu.

Od klasike do jazza, rocka i zabavne glazbe

Ovoga puta se na pozornici pridružuju i vrhunski izvođači jazza, rocka i zabavne glazbe. Svojim muziciranjem oni će nastojati nadglasati zvuk potresa koji i dalje odzvanja u ušima svima koji su ga doživjeli.

Koncert će otvoriti Matej Meštrović klavirskom kompozicijom HGZ Potresno koju je skladao duboko potresen prizorima ranjenog HGZ-a na fotografijama Zvonimira Ferine. Giratisti Ivan Pešut, Bruno Kovačić i Miroslav Lesić izvest će skladbu Ivana Pešuta Take it easy, a jazz pjevačica Lela Kaplowitz izvest će vlastitu skladbu Imamo sve uz klavirsku pratnju Joea Kaplowitza.

Foto: HGZ

Gitarist Ante Gelo nastupit će sa skladbom Zdenka Runjića Nocturno, a potom zajedno s Bornom Šercarom i Zvonimirom Šestakom izvesti Czardas Vittoria Montia. Sopranistica Valentina Fijačko Kobić pjevat će uz klavirsku pratnju Maria Čopora skladbu Ave Maria Michala Lorenca, a violončlistica Monika Leskovar uz pratnju Zagrebačkih solista svirati će Elegiju Rudolfa Matza. Zagrebački solisti zaokružit će ovaj vrhunski glazbeni doživljaj izvedbom Simfonije u G-duru, br. 88, IV. Finale, Allegro con spirito Josepha Haydna.

Posveta plemenitim ljudima

Zgrada Hrvatskog glazbenog zavoda, ta prekrasna, 145 godina stara „kuća u kojoj stanuje glazba“ preživjela je već jedan potres davne 1880. godine, a u prošlogodišnjoj katastrofi pretrpjela je doista velika oštećenja. Hitna sanacija je obavljena u rekordnom roku zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u donatorskoj kampanji.

- Ovim koncertom Hrvatski glazbeni zavod želi zahvaliti svim donatorima koji su omogućili da među prvima u gradu napravimo hitnu sanaciju i osposobimo naše dvorane za koncertnu djelatnost. No ne samo našim donatorima, koncert je posveta svim plemenitim ljudima koji su otvorili svoja srca nakon zagrebačkog potresa i nakon razornih potresa u Banovini.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Donatorska kampanja za obnovu zgrade i opstanak jedne od najstarijih hrvatskih udruga građana i dalje traje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije