Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAČIČKANI' SEMAFORI

Otkrivamo gdje će sve u Zagrebu osvanuti novih 100 kamera za nadzor prometa

kamere
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
22.10.2019.
u 08:21

Grad raspisuje 7,8 milijuna kuna 'težak' natječaj za opremanje centra za nadzor prometa, a prva faza uključuje i nabavu aparature koja će snimati sa semafora u Zagrebačkoj i Holjevčevoj

Na sve semafore na dvjema gradskim avenijama koje svakog jutra i poslijepodneva, kada ljudi idu na posao i vraćaju se doma, “progutaju” iznimno velik broj vozila, postavit će se nove kamere. Točnije, snimat će na Zagrebačkoj od Marohnićeve u Cvjetnom naselju do Svilkovića u Savskoj Opatovini te na Aveniji Većeslava Holjevca od Velikopoljske do Ulice SR Njemačke, a na 10 kilometara tih cesta postavit će se čak 100 kamera.

Hvataju i vožnju 180 km/h

Dio je to šireg projekta, odnosno prve faze opremanja centra za nadzor prometa (CNP), odakle će se pratiti situacija na cestama metropole i s jednog mjesta upravljati dionicama na kojima se obično stvaraju gužve. Pripremili su već u Gradu dokumentaciju za natječaj koji raspisuju uskoro, a vrijednost mu je 7,8 milijuna kuna.

Zahvaljujući automatskom nadzoru promet će se odvijati brže, manje će se vremena provoditi na cestama i smanjivat će se zagađenje. Natječajem traže onoga tko će modernizirati zastarjelu opremu, nabaviti kamere, hardversku infrastrukturu i upravljački softver na centralnoj lokaciji te ih montirati i staviti u funkciju, a moraju se pobrinuti i za edukaciju i osposobljavanje zaposlenika novog centra.

Postavljat će se četiri vrste kamera: PTZ, fiksna za opći nadzor, fiksna analitička prometna videokamera te detekcijska videokamera, a najviše na križanju Holjevčeve s ulicom Buzinski Krči, kod Supernove, njih čak 15.

– Novi sustav videonadzora treba potpuno integrirati s postojećim koji se koristi u sklopu prometnog redarstva – ističu u Gradu.

Kamere će imati objektiv s optičkim uvećanjem od minimalno 30 puta, opciju podešavanja do 20 individualnih maski koje omogućavaju označavanje područja koja se žele ignorirati u slučaju korištenja videoanalitike, podršku za poboljšanje vidljivosti u uvjetima magle, za bolju stabilizaciju slike, reduciranje šuma, a moći će prepoznati i registarsku oznaku u kadru, pa čak i za vozila koja se kreću brzinom od 180 kilometara na sat. Moći će i mjeriti brzinu te će također imati brojač prometa. Uz kamere će doći i uređaj za pohranu podataka, a projekt podrazumijeva i razvijanje aplikacije za centralno alarmiranje koja će javljati kvar na semaforu, prometne incidente, neovlašteno otvaranje komunikacijskog ili semaforskog ormara... Operatera, odnosno ekipu u centru upozorit će se putem SMS-a ili e-maila.

Neće baš do 2020.

Sustav upravljanja prometom “iz jedne sobe” predstavio je gradonačelnik Milan Bandić još 2013., kada je obećao da će zaživjeti najkasnije do 2020. Možda se to neće ostvariti, no čim uspostave sustav, prve učinke odnosno protočniji promet, što je još jedno Bandićevo obećanje, moći ćemo osjetiti za dvije i pol godine.

Gdje će (i koliko njih) osvanuti

Avenija Većeslava Holjevca, na raskrižju s:

– Ulicom SR Njemačke – 13 kamera (1 PTZ, 2 fiksne za opći nadzor, 6 fiksnih analitičkih prometnih kamera, 4 detekcijske videokamere)

– Ulicom Buzinski Krči – 15 (od čega čak 7 detekcijskih videokamera)

– čvorom Buzin – 10

– Ulicom mladosti – 13

– Ulicom Bani – 9

– Jeffersonovom – 7

– Velikopoljskom ulicom – 11

Zagrebačka avenija, na raskrižju s:

– Marohnićevom – 4 (1 PTZ, 1 fiksna za opći nadzor, 2 fiksne analitičke prometne kamere)

– Nehajskom ulicom – 4

– Hrgovićima – 2

– Rudeškom cestom – 2

– Zagrebačkom cestom – 8 (najviše će biti fiksnih analitičkih prometnih kamera, čak 4)

– Ulicom Slavenskog – 2

Video: Kamerama protiv jurnjava na hrvatskim cestama

Ključne riječi

Komentara 27

HE
herojulice
08:46 22.10.2019.

Kada će u Zagrebu osvanuti asfalt koji će izdržati dulje od godine dana, ceste bez propalih šahtova i rupa, ceste bez zakrpanih zakrpa na zakrpama, bolje reguliran promet usklađenim semaforima, pravi znakovi na pravom i vidljivom mjestu, ispravni uspornici na pravim mjestima.............. i kada se stvore normalni uvjeti za vožnju u potpunosti se slažem sa kaznama.

DU
Deleted user
09:53 22.10.2019.

iz visokih i pouzdanih izvora na samom vrhu vlasti čujem da su naručili i iznimno brze pisače.... da nam isti dan stigne kazna... razbojnici, neka vide 300 metarsku kolonu u mom kvartu... a ništa ne poduzimaju da poboljšaju promet.. neka se ugledaju na Zaprešić ili Samobor...

NB
Nboy
12:54 22.10.2019.

Umjesto da troše tolike novce na video nadzor bilo bim pametnije da su denivelirali po jedno raskršće svake godine da se izbace semafori i promet bi išao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije