Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura

Muzej kvarta kao mjesto kolektivne memorije stanovnika

muzej kvarta
Igor Kralj/PIXSELL
05.04.2010.
u 18:13

Udruga mladih muzeologa pokrenula projekt kojim se formira indentitet kvartova Novog Zagreba i koji stvaraju njegovi stanovnici

Što za one koji su odrasli u Novom Zagrebu znači taj kvart, koji je njegov indentitet, kako su se formirali običaji življenja, pitanja su kojima se bavi udruga Kontraakcija. Udruga sastavljena od desetak mladih muzeologa i povjesničara umjetnosti iz Novog Zagreba postoji dvije godine, a projektom Muzej kvarta putem radionica i istraživanja ulaze u kvartove.

– U suradnji s ljudima različitih struktura i aktivnim udrugama iz N. Zagreba stvaramo indentitet kvarta i oblikujemo “Rutu kvarta” koja se zajedno s audiovodičem može skinuti s naše stranice – kaže Vlado Tatomir, jedan od osnivača Udruge. Dosad su obrađena dvije novozagrebačke četvrti - Središće i Travno.

– Želimo promijeniti percepciju da je muzej statična, hladna zgrada. Muzej je njegova aktivnost, a ne sama zgrada – smatra Marijeta Karlović iz Udruge. Ove godine im je, kao i drugim gradskim udrugama, ‘srezana’ financijska potpora Grada 25 posto. Potreban im je i prostor u kojem bi pohranili arhivu koja se gomila po stanovima.

– Obično dobijemo na korištenje prostorije mjesne zajednice koje su neodgovarajuće za izložbe i radionice. N. Zagreb nema puno slobodnih prostora, pa se nadamo da će trgovački centri poput Avenue Malla ili buduće Supernove prepoznati društvenu komponentu projekta. Muzej-galerija u sklopu trgovačkog centra bio bi prva tendencija u Hrvatskoj takve vrste – kaže Marko Milovac. Sljedeći je Muzej kvarta Sopot.

Komentara 1

DE
detour
13:28 06.04.2010.

neki od umjetnickih radova i inicijativa koje su iznijeli su sjajni i bitno su obogatili javne prostore novog zg. Bilo bi steta da da stvar ne preraste u stalnu ustanovu, npr. pri nekom od centara za kulturu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije