Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANIRALI ŠTETU

Muzej Grada Zagreba ponovno se otvara, i to s izložbom o koroni i potresu

Otvaranje Muzeja grada Zagreba, izložbena instalacija i ulomci nadgrob. ploče biskupa L. Baratina
Foto: Muzej grada Zagreba
1/5
15.05.2020.
u 13:19

Pripremili su izložbenu instalaciju "Muzejski život u doba pandemije i potresa" kako bi posjetitelje upoznali s djelovanjem muzeja u to bremenito vrijeme

Dobre vijesti stižu iz Opatičke 20 gdje je, inače, smješten Muzej Grada Zagreba. Tamošnja zgrada je, naime, bila oštećena tijekom potresa, no šteta je sanirana pa je muzej ponovno spreman i za posjetitelje, i to već od ponedjeljka kada se, prigodno, obilježava Međunarodni dan muzeja. Radno vrijeme muzeja u prvom tjednu otvaranja, pak, bit će od 10 do 18 sati od ponedjeljka do subote, a od 10 do 14 sati u nedjelju.

Pripremili su izložbenu instalaciju "Muzejski život u doba pandemije i potresa" kako bi posjetitelje upoznali s djelovanjem muzeja u to bremenito vrijeme. Posredstvom fotografskog i dokumentarnog materijala prezentiran rad njihovih djelatnika na saniranju posljedica potresa i prevenciji širenja zaraze, a središnji je eksponat nedavno pronađeni ulomci nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510. godine.

"Riječ je o artefaktu čiji su poznati dijelovi, o kojima danas skrbi Hrvatski povijesni muzej, na svjetlo dana dospjeli u obnovi katedrale nakon potresa koji je Zagreb zadesio 9. studenoga 1880. godine. Premda nepotpuna, nadgrobna ploča biskupa Luke Baratina izazvala je izuzetno zanimanje stručne javnosti te je okarakterizirana kao najbolji renesansni skulpturalni rad na prostoru kontinentalne Hrvatske. Punih 140 godina nakon, Zagreb je zadesio novi razoran potres, a na poziv Prvostolnog kaptola zagrebačkog arheološki tim Muzeja grada Zagreba bio je uključen u sanacijske radove na iznova stradaloj katedrali, što je rezultiralo pronalaskom još četiri ulomka te nadgrobne ploče", objašnjavaju iz muzeja dodajući kako je autor idejne koncepcije izložbene instalacije je Boris Mašić, muzejski savjetnik.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije