Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sjednice skupštine

Mrak-Taritaš: Zakon o obnovi Zagreba neće biti u Saboru prije njegovog raspuštanja

Zagreb: Gradska skupština po prvi put održana online putem, oporba se okupila na Trgu svetog Marka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Hina, Hana Ivković
13.05.2020.
u 13:46

Ističe da se govori kako će zadnja sjednica Sabora u ovom mandatu biti 22. svibnja, pa je očito da će o zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa odlučivati neki drugi Sabor.

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa očito neće biti u Hrvatskom saboru prije njegovog raspuštanja, rekla je danas na konferenciji GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš. Kaže i kako se govori da će zadnja sjednica Sabora u ovom mandatu biti 22. svibnja, pa je očito da će o zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa odlučivati neki drugi Sabor, a sada će krenuti ucjene i preko koljena će se nuditi "polurješenje". 

- Gospodin Plenković je od samog početka građane Zagreba prepustio na milost i nemilost gospodina Bandića koji je pokazao da je nedorastao zadatku koji je pred njim. To treba biti državni projekt, ne može i gospodin Plenković zažmiriti pred svim tim zajedno ali poruka građanima Zagreba je - snađite se. Kako se snađete, tako će vam i biti - kazala je Mrak-Taritaš. Povod konferencija bio je sutrašnji nastavak sjednice Gradske skupštine, koja će se većinom baviti temom potresa, a ponovno će se održati održati online. Mrak-Taritaš se pita zašto s obzirom na to da se maksimalno popuštaju sve mjere uvedene zbog koronavirusa.  

 - Grad Zagreb i građani grada Zagreba su postali kolateralna žrtva nemogućnosti dogovora gospodina Bandića, gospodina Plenovića i HNS-a - tvrdi Mrak-Taritaš. Ističe pritom kako je s tim zakonom puno prijepora, a svi su s njim nezadovoljni - gradonačelnik Milan Bandić, premijer Andrej Plenković, arhitekti, oni koji se bave zaštitom spomenika kulture, pa i statičari. Vidjela je, kaže, nekoliko verzija tog zakona i ne može razumijeti zašto koalicijski partneri o njemu raspravljaju putem medija umjesto da sjednu, pozovu struku i iznađu najbolje moguće rješenje.

 - Zagrepčani nemaju vremena čekati da se politika odluči i raspravi što je njima najzgodnije te su sami krenuli uređivati svoje nekretnine - dodala je Mrak-Taritaš. Njeno je mišljenje da u zakonu trebaju biti financijski elementi, jer je zakon samo početno stanje, a "iza zakona" mora se imati program obnove, mjere, kako bi se moglo aplicirati za korištenje fondova.   

"Sad smo se već doveli u jedno ludilo. Nema zakona, ne znamo kad će biti, ne znamo što je u tom zakonu, građani Zagreba uopće ne znaju što mogu očekivati. HDZ koji se priprema za izbore koji će evidentno biti u srpnju sa stola daju mrvice. Jučer je bio rebalans proračuna i ukupno je 141 milijun kuna za uređenje zabatnih zidova, rekonstrukciju dimnjaka i kupnju kondenzacijskih bojlera kao da se rezultat potresa koji je bio u Zagrebu i napravio štetu pretvorio u nabavu kondenzacijskih bojlera", ističe Mrak-Taritaš. Navodi kako bi Vlada na sutrašnjoj sjednici trebala donijeti odluku da se građanima koji se ne mogu vratiti u svoje stanove plaća najam te ističe kako je to bio prijedlog oporbenih gradskih zastupnika, ali i da se tim građanima prvenstveno daju na korištenje gradski i državni stanovi. 

Komentara 3

RI
rimac444
22:09 13.05.2020.

Zakon neće obnoviti Zageb i nije normalno da ovaj sabor iglasa zakon za neku buduću vladu, već je to prilika da se u kampanji čuju prijedloz i drugarice gice, koja je pokazala svoje pravo lice i karakter na Gunji

MJ
markezic.joso
15:26 13.05.2020.

jedina osoba koja se ne bi smjela uplitati u zakon o obnovi je gđa Mrak, ona je svoje rekla prilikom obnove Gunje.

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
00:03 14.05.2020.

U par postotaka visi da nam drugarica Gunja u velikoj koaliciji bude nova ministrica graditeljstva , ako SDP dobije vise glasova od Skore ,bit ce velika koalicija HDZ i SDpartija, ako HDZ dobije vise od Skore nista se nece promijenit ,od prebjega i manjina ce sastavit vlast , drzava ce nastavit propadat uz masovno iseljavanje i propast industrije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije