Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljeto bez kupanja

Moraju li gradski bazeni na remont baš za najveće žege?

bazen Mladost
Luka Stanzl/PIXSELL/ilustracija
05.07.2018.
u 22:33

Između 16. srpnja i 2. rujna neće ih raditi pet od sedam, i to u prosjeku po dva tjedna. Mnogi misle da se za obnovu može naći i bolji tajming

Veći je dio “zagrebačkoga mora” ocijenjen nepoželjnim za kupanje, a odlazak na Jadran mnogima predstavlja luksuz. Stoga ne čudi činjenica da Zagrepčani i te kako vole posjećivati gradske bazene kako bi pobjegli od nesnošljivih ljetnih vrućina.

Na raspolaganju zamjenski

Međutim, kada se njihove rashladne oaze zbog remonta, koji počinje polovinom srpnja i trajat će do rujna, zatvore za najviših temperatura, dolazi do nezadovoljstva. I pitanja: zašto je remont nužan baš u vrijeme kada najviše ljudi koristi bazene? Naime, od sedam gradskih bazena, SRC Šalata, BK Svetice, ZP Mladost, SP Mladost, Iver, Jelkovec te Utrina, tijekom ljeta obnavljat će se njih pet.

– Ni u jednom trenutku neće se dogoditi da su svi bazeni zatvoreni. Uvijek će na raspolaganju biti zamjenski. Recimo, dok na remontu budu Zimsko plivalište Mladost i Svetice, na raspolaganju će biti bazeni u Utrini i Jelkovcu i obrnuto – poručili su iz ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Riječ je, naime, o redovitom remontu koji se obavlja svake godine, a uključuje detaljnu obnovu kompletne bazenske tehnike, od pražnjenja preko pranja i dezinficiranja te generalnoga čišćenja popratnih prostorija do kloriranja vode i pražnjenja kompenzacijskih šahtova bazena koji se čiste i hiperkloriraju. Radovi na svakom pojedinom bazenu u prosjeku traju dva tjedna dok će kupačima na SP Mladost vrata biti zatvorena od 6. do 31. kolovoza.

– Od završetka školske godine do jeseni kroz naš bazen prođe oko pet tisuća posjetitelja. Za vrijeme remonta redoviti korisnici mogu iskoristiti svoje mjesečne ili godišnje karte na bilo kojem drugom gradskom bazenu – rekli su u Upravi SP Mladost.

Bolje je na proljeće

Međutim, mnogim građanima nije jednostavno “potegnuti” s jednoga kraja grada na drugi kako bi uživali na bazenu.

– Obnavljanje bazena moglo se možda obaviti tijekom proljeća kada još nije bilo toliko kupača. Osim toga, zatvoriti ljudima bazen, koji neki koriste možda i u rehabilitacijske svrhe, te ih poslati na drugi kraj grada, pomalo je besmisleno – mišljenja je Zagrepčanin Martin Čuf.

Iako se remont obavlja u ljetnim mjesecima kako bi se kupališta i plivališta pripremila za nadolazeću sportsku sezonu, na nekim je bazenima posjećenost veća ljeti nego zimi. Jedan je od takvih i bazen Jelkovec, koji je lani od svibnja do rujna imao više od devet tisuća posjetitelja. Unatoč velikoj posjećenosti, koja se u mjesecu u kojem traje dvotjedni remont smanji za više od pedeset posto, poručuju kako nitko od njihovih korisnika neće ostati zakinut za plivanje i kupanje.

– Bazeni se usklađuju s remontom i neće se dogoditi da su oba u Sesvetama, odnosno Jelkovec i Iver, zatvoreni u isto vrijeme. Isto je i s bazenima u drugim dijelovima grada – poručili su iz Uprave bazena Jelkovec.

Jelkovec je ujedno i prvi bazen koji se priprema na preobrazbu, između 16. i 30. srpnja. Za njim slijedi BK Svetice, od 30. srpnja do 20. kolovoza, ZP Mladost od 1. do 16. kolovoza, SP Mladost i bazen Iver od 5. do 19. kolovoza, da bi sezona remonta završila na utrinskom bazenu između 20. kolovoza i 2. rujna.

bazen Mladost
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
22:45 05.07.2018.

Zaposlenici bi malo ma more....inače za kompletan remont bazena treba oko 30 sati samo kod nas to traje 15 - 20 dana . I onda se kaže da je u Njemačkoj bolja plaća . Samo se kod nas plaća nerad .

VI
Vito
07:56 06.07.2018.

"Nekad" je standard broja bazena bio jedan "olimpijski" bazen na 50.000 stanovnik/ca. __ Jelkovac je 33 X 25 X 2 metra - očito nije "olimpijski", znači nije dovoljan za broj stanovništva tog dijela okolice Zagreba. __ Bazen "iver" je očito kada za umakanje nogu, jer nema objavljene diemnzije pa prema tome netko laže da je to bazen. __ Bazen - "Zimsko plivalište" je 25 X 16 metara, "polutan", nekad "olimpijski" standard u stvari je bio namjenjen rashlađivanju termoelektrane "munjare" čiji je ulaz iz Magazinske. __ Bazeni "Utrina" 50 X 25 X 3 metra, "Svetice" 50 X 25 X 2,2 metra, "Mladost" 50 X 25 X 2,2 metra, "Šalata" 50 X 25 X 5 metara su jedini koji mogu "zadovoljiti" standarde grada s preko 700.000 stanovnik/ca. __ Znači da Zagrebu i okolnim naseljima nedostaje barem deset (10) bazena __ "Bazeni" koje sad koristi stanovništvo samo su prevarantski objekti građevinske mafije koja polovična rješenja naplaćuje kao cjelovita, dok "olimpijske" naplaćuje duplo više i još nisu u standardima za održavanje bilo koje službene međunarodne plivačke natjecateljske "discipline" - ili su preduboki, ili su prekratki za debljinu pločica - Uspjeli su napraviti sve što negatzivno utjeće na hidrodinamiku plivača natjecatelja. __ "Utrine" su ne samo preduboke, nego je krov prenizak za vaterpolo utakmice, a nizak krov ujedno ne dopušta dobru ventilaciju pa nema dovoljno "zdravog" zraka, dok su skakači u vodu uskraćeni za treninge tijekom zime, iako je prvotno planirano izgraditi 10m "toranj"

VI
Vito
08:10 06.07.2018.

martaivanpavao: Zaposlenici bi malo ma more... ::: Da zaposlenici - čistokrvni uhljebljeni paraziti koji tijekom ljeta odlaze doma i iznajmljuju apartmane __ Marica se bolje razumije u KK nego što oni razumiju riječ -sport- __ Da razjasnim - obični "čuvari" i čistači moraju šutjeti poput ovih iza ovog naslova u današnjem "večernjaku": Teror nad zaposlenicima: Mjere im vrijeme na WC-u, vrijeđaju ih... 'Svaka druga pije tablete' -- niti oni nemaju pravo glasa, nego moraju pokorno slušati što im uhljebljeni paraziti naređuju inače će ostati i bez te crkavice koju dobivaju nazivajući ju plaćom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije