Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RJEŠENJE ZA DRVCA

Moji će magarci pojesti tri tisuće borova, iglice su odlične za njihovo mlijeko

Magarci jedu jelke
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
15.01.2019.
u 06:00

Radi se cijeli dan, svih 365 dana u godini. Slobodnog vremena nemamo, životinje su gladne i ne pitaju jesi li na godišnjem – govori Ciganović

Lampice, kuglice i blještave dekoracije skinute su s božićnih drvca i spremljene u kutije. Božićno doba, na žalost mnogih, prošlo je, no upravo se tom razdoblju najviše vesele - magarci Nevena Ciganovića.

Iskorištene jelke, smreke i borovi ovim su četveronošcima smještenima na farmi kod Ivanić-Grada, naime, omiljena poslastica kojom se u poslijeblagdansko doba časte već treću godinu. Na ideju da svoje mezimce hrani upravo odbačenim božićnim drvcima njihov je vlasnik došao sasvim slučajno.

Kćeri poželjele jahati

– Prije nekoliko godina htio sam im unijeti blagdanski ugođaj, pa sam im u štalu za dekoraciju postavio božićno drvce. Iduće jutro vidio sam da su ga – pojeli. A mogli su mu se barem malo diviti... – kroz smijeh nastanak ove ideje objašnjava Ciganović, koji se nakon toga počeo raspitivati o nutricionističkoj vrijednosti borovih iglica, i tako shvatio da su pune minerala i vitamina, što čini magareće mlijeko koje proizvodi na svojoj farmi kvalitetnijim i zdravijim.

 

Ubrzo je započeo suradnju s komunalnom službom Ivanić-Grada koja mu ih u ovo doba godine redovito donosi. Skupi se tako i do tri tisuće stabala, a njegovih sedamdeset magaraca, koliko ih trenutačno ima, “smaže” ih za dva do tri mjeseca. Svaki ima svoje ime na koje se odaziva, a da se bavi uzgojem baš tih životinja zaslužno je njegovih pet kćeri - Mia, Luna, Oriana, Ružica i Marica.

– S obitelji sam se iz skučenog stana preselio na periferiju prije desetak godina. Prvo smo nabavili ovce, pa kozu. Onda su jednog dana moje kćeri poželjele jahati. Konj nam je bio prevelik i prezahtjevan, pa smo na imanje supruga Katarina i ja doveli magaricu koju smo nazvali Neva – kazao je Ciganović.

Ubrzo je shvatio da Neva, osim zabave djeci, predstavlja i izvor zdravog i hranjivog mlijeka, pa ga je počeo nuditi susjedima i rodbini. Broj zainteresiranih se povećavao, te je Ciganović s vremenom počeo širiti svoje stado. I nije, objašnjava, stao samo na mlijeku, pa danas od njega izrađuje i kozmetičke proizvode – kreme za lice, meleme i sapune.

Magarci jedu jelke
1/6

Slobodnog dana nemaju

Uz magarce uzgaja i svinje, krave, zečeve, koze i ovce pa tako u ponudi ima i čvarke, kobasice, pršut... Proizvodi najviše magarećeg mlijeka u kontinentalnoj Hrvatskoj, a proizvode šalje i u Švedsku. Magarice hrani svaka dva sata, a u ovom poslu, kaže, nikad nema odmora.

– Radi se cijeli dan, svih 365 dana u godini. Slobodnog vremena nemamo, životinje su gladne i ne pitaju jesi li na godišnjem – govori Ciganović, ali dodaje kako posao ne bi mijenjao jer mir predgrađa i zahvalnost koju magarci pokazuju za svaku minutu pažnje nemaju cijene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije