Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagorje u malom

Mlinci, prezvuršt, ajvar od buče... 100% zagorsko

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/18
21.09.2019.
u 08:39

Na zapadnoj strani Jelačić placa predstavljaju se zagrebački proizvođači suvenira

Zagorje u malom. Mogao bi se tako nazvati glavni zagrebački trg, na kojemu se na manifestaciji “100% zagorsko” okupilo stotinjak izlagača iz toga kraja. Među njima su i brojni OPG-ovci, a štrukli, prezvuršt, šljivovice i medenjaci tek su dio ponude.

Zec u tegli mrkve

Zagrepčani su jučer strpljivo čekali u redu na domaću bučnicu koju je na Jelačić plac iz Huma Bistričkog donio Željko Kranjec, a gotovo su sve njegove zalihe planule u sekundi. Kako i ne bi kad su sve “po domaći” radile njegova supruga i punica, smije se Kranjec, koji prodaje i domaće mlince. Nešto dalje smjestio se Vilim Šoštarić iz Bedekovčine, koji je sa sobom ponio ulja, ajvar od buče, ali i sjemenke koje nudi u varijanti sa sušenom kobasicom. Kako bi povećao prodaju, kaže, među proizvode je stavio i svoju fotografiju s Luisom Ibáñezom koja je, objašnjava, nastala na Jelačić placu 2013. godine kada je Dinamo ušao u Ligu prvaka. Ibáñez će, smije se, “pojačati” prodaju. A iz Donje Stubice svoju je neobičnu zimnicu donio Stjepan Drempetić.

– U klasične teglice krastavaca i drugog povrća stavio sam izrezbarena srca od patišona, a imam i zeca – govori Drempetić. Povrće rezbari sam, a jednom je u teglicu ubacio i riječi naše himne.

Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

Što sve na Jelačić placu nude Zagorci, stignete provjeriti još danas do 20 sati, koliko traje manifestacija koju organizira Krapinsko-zagorska županija.

Brojni su se turisti jučer okupili i na zapadnoj strani trga, gdje su svoje rukotvorine deseti put izložili zagrebački obrtnici koji izrađuju suvenire, a magneti, šalice, privjesci s motivima katedrale ili šestinskog kišobrana tek su dio njihove šarolike ponude.

Neobične drvene rukotvorine donijela je onamo i Vladimira Lalić.

Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Posebno sam ponosna na crkvu svetog Marka, ali i vrtuljke, vjetrenjače, mlinove i avione na solarni pogon, čiji se dijelovi okreću na suncu – govori V. Lalić.

Još sljedeći tjedan

Suvenire stignete razgledati do 30. rujna, do kada traje manifestacija.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
16:03 21.09.2019.

bez vrgoračkih jagoda, drniškog i paškog sira i pršuta , i neretvanskih lubenica , i plavca malog ??! ......a sve "triput više vridi" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije