Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajmovi za razvoj obrazovanja i zapošljavanje

Mladi žele dobru plaću i sigurnost, a tvrtke radnike koji su motivirani

13.10.2015., Zagreb - 9. sajam poslova HZZ-a koji se odrzava u Studentskom centru otvorio je ministar Mirando Mrsic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 14:34

Tražila se dobra ponuda za posao ili pak prilika za stipendiju

Iako se stopa nezaposlenosti mladih smanjuje, mnogi i dalje traže posao, a zabrinjavaju i brojni ugovori na određeno vrijeme. Zaključci su to s jučer održanog 9. Sajma poslova koji je organiziran upravo s ciljem spajanja mladih koji traže posao i poslodavaca.

– Stopa nezaposlenosti mladih konačno je pala ispod 40 posto, što znači da se radna mjesta otvaraju. Stoga ovakvi sajmovi sad imaju posebno veliku važnost – poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvarajući sajam u zagrebačkom Studentskom centru. Naglasio je i da je cilj mladima osigurati siguran i dobro plaćen posao, a upravo je takav posao, po mogućnosti u struci, želja većine mladih s kojima smo na sajmu razgovarali.

Poželjno da je u struci

– Prije dvije godine završio sam Fakultet strojarstva i brodogradnje i otad sam radio razne privremene poslove. Trenutačno sam nezaposlen i htio bih pronaći posao u struci – rekao je Dino iz Zagreba te istaknuo da je sajam odlično mjesto za informiranje o zapošljavanju. Ipak, nadao se da će biti više poslodavaca iz njegove struke.

Privremeni posao pokušao je na sajmu naći 19-godišnji Ivan Madi.

– Završio sam srednju školu te planiram iduće godine upisati Veterinarski fakultet. U pauzi se nadam privremenom zaposlenju kako bih zaradio džeparac – rekao je Ivan Madi.

Na sajmu su priliku za pronalaženje novih radnika iskoristile brojne tvrtke.

– Važno nam je da radnik bude motiviran i da je spreman raditi. Naša se tvrtka, između ostalog, bavi postavljanjem reklama i natpisa na zgrade pa tražimo osobe koje nemaju problema s radom na visini. Ipak, mnogi često odustanu – rekla je Sanela Martin iz tvrtke Rineo dizajn.

Zanimaju ih olakšice

Uz tvrtke predstavile su se i obrazovne institucije sa svojim progamima za nastavak školovanja. Posjetitelji su se mogli informirati i o "Garanciji za mlade", programu kojemu je cilj mlade što brže aktivirati na tržištu rada.

– Mlade najviše zanima kako dobiti prvi posao, a poslodavce koje olakšice mogu ostvariti – objasnili su stručnjaci koji su odgovarali na pitanja posjetitelja. Najviše se govorilo o stručnom osposobljavanju i fiskalnim olakšicama poslodavcima koji na neodređeno zaposle osobe do 30 godina starosti.

– Više od 46.000 mladih uključeno je u program od početka provođenja "Garancije za mlade", a podaci pokazuju da 60 posto njih ostane na radnome mjestu nakon usavršavanja – istaknuo je ministar Mirando Mrsić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije