Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Mladi sve više piju, a dio njih tuče i vlastite roditelje

alkohol
Ilustracija
11.06.2012.
u 08:27

Istraživanje je pokazalo da većina mladih slobodno vrijeme provodi u kafićima. Raste i oblik nasilja kao načina zabave, odnosno ciljano izazivanje tučnjave

Izazivanje nereda, nasilje u obitelji i alkoholizam poroci su mladih u Zagrebu, pokazalo je istraživanje gradskog Ureda za socijalnu zaštitu započeto nakon tragične smrti Luke Ritza 2008. godine.

Briga roditelja i društva

Rezultati će biti predstavljeni na današnjoj edukativnoj tribini o prevenciji nasilja među mladima koja će se održati u KD-u Lisinski, a velik broj ispitanika od njih ukupno 1394 u dobi od 18 do 27 godina reklo je da uživa u alkoholu, ali i nasilju koje smatraju presudnim za dobar izlazak.

– Ono što posebno zabrinjava je podatak da 65,2 posto mladića i 43,6 posto djevojaka na izlascima konzumira alkohol. Kao što i ukupna populacija ispitanika najčešće konzumira alkohol, to najčešće rade i maloljetnici, čak 43,5 posto. Ovaj je podatak alarmantan kada uzmemo u obzir činjenicu da je u alkoholiziranom stanju povećana vjerojatnost agresivnog ponašanja i nasilja – objasnila je Višnja Fortuna iz Ureda za socijalnu zaštitu.

Gotovo polovica mladih većinu slobodnog vremena provodi u kafiću, a baš takav način provođenja slobodnog vremena uzrok je nasilnog ponašanja.

– To treba zabrinuti i roditelje i društvo s obzirom na to da se iz ovakvog ponašanja često generira nasilje u kojem stradaju i slučajne žrtve. Dominiraju i slučajevi u kojima su mladići i napadači i žrtve, što može upozoravati na slučajeve nasilja bez jasnog povoda kao što su sukobi među skupinama te nasilje kao oblik „zabave“. Očito je da je najveći dio problema u muškom dijelu populacije te da jedan dio mladih ciljano izaziva i potiče nasilje – objasnila je Fortuna.

Problem i školsko nasilje

Velik problem je i nasilje u obitelji, a čak 25 posto tinejdžera, od njih 93 koliko ih je sudjelovalo u istraživanju mr. sc. Lucije Sabljić iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, tuče svoje roditelje.

– Čak 25 posto tinejdžera u savjetovalište dolazi zbog nasilja u obitelji, ali onog koji oni počine, odnosno upravo su oni nasilni prema svojim roditeljima. Počinitelji nasilja iz formalno su cjelovitih obitelji što pobija tezu da “problematična” djeca dolaze iz obitelji u kojima su roditelji razvedeni. 14 posto tinejdžera u savjetovalište dolazi zbog školskog nasilja – kazala je mr. sc. Sabljić

Komentara 28

OP
opančar
09:04 11.06.2012.

to je država kriva, jer u vrijeme kad mladi počnu konzumirat alkohol, a to kreće kad su srednjoškolci, počinje zapostavljanje škole, te kad ih se krene na neki način kažnjavat država odmah kažnjava roditelje pod izgovorom da su roditelji nasilnici što daje mladima vjetar u leđa na takovo ponašanje, treba njima dat kramp u ruke i poslat ih da kopaju tunele, mislim da bi brzo došli k sebi i veoma brzo bi liječili obijest, nikakve njima netrebaju socijalne službe,

JA
jamama
09:11 11.06.2012.

veliki dio ovog problema možemo zahvaliti gordani buljan flander i njenom djeca imaju pravo i da je sve zlostavljanje djeteta. danas kada djeca zlostavljaju sve oko sebe nikome ništa !!!!!!!!!! hvala vam flanderica - upropastili ste puno generacija djece daa bi sebe dokazali .

AM
a_morte_i_rossi
09:01 11.06.2012.

dobre su ove dve na slici...samo na zalost one piju ko fol...i to se vidi iz aviona...ali nema veze zamislit cu se da piju i dja sad prilazim i govorim...bok curke kaj se dela...i mislim se...mmm mozda nesto opalim danas ove su lagano pripite....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije