Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mladi parovi umjesto piva ili žestice sve češće biraju – vino

vino, alkohol,  (1)
Foto: Thinkstock
07.11.2013.
u 13:45

Svjetski trendovi stigli su i k nama, mladi znaju što žele i koje im vino paše

Sve bolja kvaliteta vina i sve veći izbor u ugostiteljskoj ponudi doveli su do svojevrsnog buma vinoteka i vinskih barova u gradu, a mnogi su Zagrepčani zabavu potražili u tečajevima i vinskim okupljanjima na kojima uče o određenim sortama.

Vinski magistri

Nedavno je prvi put održano i slijepo kušanje vina na kojem su ljubitelji morali pogađati što piju. – Sve više mladih parova, ali i općenito mlađih ljudi, odlučuje se za vino umjesto za pivo ili žesticu. Znaju što hoće, prepoznaju okus i informiraju se o sorti – kaže predsjednik udruge Vinske ceste Grada Zagreba Miroslav Polovanec, ujedno i jedan od vodećih proizvođača vina u Prigorju, te dodaje da pravi vinski bum tek slijedi. Kako bi proširio trend ispijanja vina, razvija projekt vinske akademije u kojoj bi polaznik u nekoliko dana obišao proizvođače te vinske barove i vinoteke i na kraju dobio zvanje magistra vina.

– Predavali bi stručnjaci i profesori s Agronomskog fakulteta. U inozemstvu se takve akademije upisuju u radnu knjižicu – kaže Polovanec i dodaje da, primjerice, u Austriji ima 35.000 vinskih magistara.

Najpopularnija crna vina

Vinari Zagrebačke županije i s područja Grada Zagreba, koji ovaj tjedan povodom Martinja na glavnom trgu izlažu svoje proizvode, slažu se da je broj ljubitelja vina porastao.

– Svjetski trend došao je i k nama. Osim toga, vino se klasificira kao prehrambeni artikl – šali se Đurđica Kos Jurišić čija se obitelj brine za obiteljsko gospodarstvo na zelinskoj vinskoj cesti. Crno vino popularno je u okolici Jastrebarskog, na izletištu Braje.

– Ovog smo se ljeta iznenadili koliko je turista došlo, što domaćih, što stranih – kaže Sanda Braje, a Stjepan Režek, čijoj je obitelji već četiri generacije jedino zanimanje vino, najviše prodaje portugizac.

– Tehnologija i prerada malo su modernije, ali recept nam je isti još od 1905. – rekao je Režek.

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
15:22 07.11.2013.

Istina je da je dobro vino daleko bolje od pive jer ne sadrži CO2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije