Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovi bez crkve

Mise su u atomskom skloništu, podrumu, dnevnom boravku...

05.11.2018.
u 11:00

U sedam su župa za religijeske potrebe prenamijenjeni drugi objekti.

Dok slušaju misu sjedeći u prostoriji za vjeronauk na ulazu u kućicu koja služi kao crkva, vjernici svog župnika, vlč. Miju Šibonjića, mogu vidjeti samo na TV ekranu. Postavljen je kako bi mogli pratiti što se događa na oltaru, koji je u prostoriji kuće najudaljenijoj od ulaza, gdje je nekad bio dnevni boravak. Između je još jedan prostor za molitvu, koji nema ekrana, već se župnika čuje putem razglasa.

Kad je vani lijepo vrijeme, neki stoje i ispred kuće ili se smjeste na tamošnjim klupicama. Zdanje koje se sastoji od tri dijela premaleno je za 4000 vjernika na Kajzerici, zbog čega je, kaže vlč. Šibonjić, morao odustati od organiziranja nekih aktivnosti.

Pastoralni centar u zgradi

– Poanta je župe da okuplja vjernike, da žive s crkvom. Uz dolazak na misu, važna su i druženja. U župi u Zaprešiću, gdje sam bio prije Kajzerice, organizirali smo razna okupljanja, od igranja šaha, stolnog tenisa i računalnih igrica do vježbanja pilatesa. U kući u kojoj djeluje crkva na Kajzerici jedva uspijemo kontinuirano imati probe zborova. Kupljena je 1969., kad je i osnovana Župa Rođenja Isusova, i odmah su je počeli preuređivati u sakralni prostor. Proširivana je devedesetih, a tada je nadograđen i mali zvonik – govori vlč. Šibonjić, koji je osmislio i idejni projekt nove crkve, a kao nositeljica ga je preuzela arhitektica Slavica Alvir, stanovnica kvarta.

Video - Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Ljeti u kućici zna biti toliko vruće, dodaje velečasni, da drži samo jutarnje mise, a velika događanja poput krizme i svete pričesti odvijaju se u obližnjoj školi. Samo ove godine bit će 74 prvopričesnika i 41 krizmanik, što je tri puta više nego 2012. kada je došao na Kajzericu.

To je samo jedno od naselja u kojemu župnici i vjernici moraju biti kreativni žele li organizirati vjerski život kvarta. Jer njihove crkve smještene su, poput ove na Kajzerici, u kućama, barakama, skloništima i raznim prostorijama koje služe za potrebe vjernika. O gradnji crkvi u naseljima u kojima ih još nema razgovaralo se i na nedavnome sastanku nadbiskupa Josipa Bozanića i gradonačelnika Milana Bandića, na kojem je dogovorena suradnja kako bi se to pitanje u nekim kvartovima riješilo. Zaključeno je i kako je 20. obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca dobra prigoda za početak gradnje crkve na Trnjanskoj Savici budući da je župa nazvana po blaženiku.

Među 75 zagrebačkih župa njih sedam nema crkvu i mise održavaju u objektima koji su prenamijenjeni kao privremena rješenja, ali su postala i trajna. A župa na Trnjanskoj Savici očito je najizgledniji kandidat za novu crkvu, koja bi se trebala graditi u Ulici Prisavlje. Ondje vjernici trenutačno mise nedjeljom slušaju u predvorju osnovne škole, a preko tjedna odlaze na ostale aktivnosti u Pastoralni centar u stambenoj zgradi u koji stane stotinjak ljudi.

Crkva je, neslužbeno doznajemo, kupila i zemljište na livadi kod križanja Zagrebačke ceste i avenije, gdje vjernici Župe bl. Ivana Merza svake godine u vrijeme Božića upriličuju žive jaslice. Čine to upravo na lokaciji na kojoj žele novu crkvu, a sada se okupljaju također u osnovnoj školi.

Čekaju osam desetljeća

U prostoru atomskog skloništa ispred škole u Novom Jelkovcu odvijaju se pak i mise i sav život tamošnje župne zajednice. Stišću se tako posljednjih sedam godina, dok u Botincu to čine više od 50. Crkva je ondje smještena u podrumu jedne obiteljske kuće kao privremeno rješenje nakon velike poplave 1964., a te su godine i vjernici Rudeša dobili crkvu na adresi Topolnica 6. Odnosno tada je kupljena obiteljska kuća koja je prenamijenjena za crkvene potrebe. Vjernici Župe Krista Kralja na Trnju crkvu pak čekaju i 30 godina dulje. Točnije, od 1933., otkako su časne sestre dominikanke u barakama otvorile gradsko dječje sklonište. Odrekle su se ondje i dviju soba koje su dale preurediti u kapelicu za stotinjak ljudi za obavljanje pobožnosti do gradnje župne crkve. Nacrte za novu crkvu čak je izradio kipar Ivan Meštrović, no jedno je to od njegovih djela koje nikad nije realizirano.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar comandante
comandante
19:20 05.11.2018.

treba izgraditi još 50-ak crkava u najužem centru grada jer u protivnom nastradasmo!!!

KO
koraba
12:19 05.11.2018.

New Yelk!

GR
grebza
12:47 11.11.2018.

Pa neka idu u najbližu crkvu. Ili bi možda svaki kvart trebao imati svoju crkvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije