Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesmo li tolerantni?

Mirela Holy: Zalili su me vodom, tjerali iz katedrale...

mirela holy
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
10.05.2013.
u 11:40

Građani prihvaćaju različitosti, ali još uvijek ima mjesta da budemo bolji, no Zagreb je napredovao

Potkraj osamdesetih svojim su neobičnim stilom odijevanja i glazbenog ukusa privlačili pozornost. U to vrijeme u Zagrebu su se teže prihvaćale različitosti – zapravo svako odstupanje od “normalnog” bilo je abnormalno – danas su oni ljudi s karijerama – političarka i prvak zagrebačkog hip-hopa! U posljednjem Večernjakovu serijalu o tolerantnosti ispitali smo bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy i DJ-a Phata Phillieja kako su ih ranih 90-ih zbog stila i tada “čudne muzike” prihvaćali sugrađani i što se promijenilo do danas.

 – Na fakultetu je moj stil bio ekstravagantniji nego danas i tada je bilo više incidenata. Situacija je sada drukčija, Zagreb je najtolerantniji grad u Hrvatskoj, ali naravno, ima još mjesta za poboljšanje – kaže Mirela Holy.

Izbacili je iz katedrale

Ranih 90-ih na svojoj je koži doživjela niz neugodnosti. U slastičarnici u Gundulićevoj ulici, samo zato što je bila odjevena drukčije, umjesto narudžbe konobarica ju je polila čašom vode!

– Neću zaboraviti odlazak u katedralu. Odmah me s vrata uočila časna sestra, neko me vrijeme promatrala, prvo s udaljenosti, a onda sve bliže. Kako mi se približavala, najprije je glumila da čisti oko mene, no onda me, nakon pozornog proučavanja, odlučila istjerati iz katedrale. Samo me izbacila – kaže Mirela Holy.

Takve su je situacije, kaže, samo ojačale kao osobu.

 – To je pitanje samosvijesti, ali i odgoja. Ako ste sigurni u sebe, neće vam pasti na pamet biti agresivan – zaključuje. DJ Phat Phillie, manje poznat i kao Filip Ivelja, prvak je zagrebačkog i hrvatskog hip-hopa, za koji se “zakačio” još 1984., kao klinac, u doba kad se i formiraju stavovi...

 “Treba biti drukčiji”

– Imao sam sreće i razumijevanja odrastajući – kaže Ivelja. Razumijevanje okoline raslo je i kako se organizacija Blackout, iznikla iz Radija 101, a čiji je on dio, etablirala i kao organizator partyja i koncerata.

 – Bilo je “yo-yo” povika i smiješnih gestikulacija ekipe koja nas je u početku čudno gledala. I mi smo tad počeli odijevati ekstraširoku odjeću i iscrtavali crte na kosi – prisjeća se ugledni DJ i glazbeni producent. Upozorava kako je doživljaj tolerancije individualan te kako su za njezin veći stupanj važni roditelji.

 – I ja sam tata dvoje klinaca i pokušavam ih usmjeriti onako kako su mene usmjerili. Potreban nam je fokus na nešto, treba biti kreativan i drukčiji – zaključuje Phat Phillie.

>>Tukli ih i vrijeđali, ali dva zagrljena dečka ponosno hodaju gradom

>>Pljunuli studenta iz Splita, a Dubrovkinja im je smiješna

>>Zagreb je tolerantan, unatoč rasističkim dobacivanjima!

>>Je li Zagreb tolerantan grad doznajte u našem serijalu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije