Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rizik za zdravlje

Ministarstvo poljoprivrede opozvalo prodaju poriluka na Kvatriću zbog previše pesticida

Tržnica Kvatrić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
18.11.2016.
u 11:45

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos, u količini od 1,35 mg/kg-ppm, pa nije prikladan za konzumaciju

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je opozvalo prodaju svježeg nezapakiranog poriluka na tržnici Kvatrić, s obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Suzana Novosel, kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Po uzorkovanju tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos, u količini od 1,35 mg/kg-ppm, pa nije prikladan za konzumaciju. Uzorkovanje je provedeno 4. studenoga na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, a proizvod je podrijetlom s OPG-a Suzana Novosel, navodi se u priopćenju.

Po zaprimanju obavijesti o nesukladnom nalazu od 17. studenoga, sanitarna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na toj tržnici, dok poljoprivredna inspekcija provodi inspekcijski nadzor na samom OPG-u.

U skladu s propisima o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla, utvrđena količina klorpirifosa u/na poriluku (1,35 ± 0,33 mg/kg) prelazi postavljenu EU MDK vrijednost od 0,01 mg/kg, kaže se u priopćenju.

Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka s navedenim ostacima klorpirifosa predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi.

>> Odbačeni pesticidi otrovali pet junica koprivničkom stočaru?

Komentara 7

DU
Deleted user
22:04 18.11.2016.

Mi više nismo sigurni što jedemo,pijemo i čime nas sve truju. Jedino smo sigurni da nas polako ali sigurno j.bu svaki dan u zdrav mozak jer da inspekcije rade svoj posao pola dućana,tržnica bilo bi zatvoreno ali s obzirom kakovee političare imamo nije se nadati boljemu. lp

TV
tvrdapixa
15:18 18.11.2016.

Viš, viš, a rekli su da toga ima samo u trgovačkim centrima?!

DA
damirtankovic
13:25 19.11.2016.

Pa to je samo 135 puta veća koncentracija od dozvoljene, skoro pa niš! Prestrašno! Takvima zabraniti da se doživotno bave poljoprivredom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije