Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspomene iz Zaprešića

Minijaturna Vršilnica iz 3D printera naš je novi hit-suvenir

Novi suveniri Grada Zaprešića
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
23.10.2019.
u 23:00

Otvoren je i prvi Turističko-informativni centar u gradu, koji se smjestio u podrumu Muzeja Matije Skurjenija, također u Jelačićevim Novim dvorima

U sedamnaestom su stoljeću stanovnici onamo nosili svoje žito na vršenje, a danas se u istome zdanju okupljaju na slavljima, izložbama, konferencijama i koncertima. U svakom slučaju, popularna zaprešićka Vršilnica u atraktivnome kompleksu Novih dvora, nekadašnjega imanja bana Josipa Jelačića, mjesto je sjećanja i tradicije te spomenik kulture nulte kategorije. Nije stoga iznenađujuće da je gradska Turistička zajednica odabrala baš taj objekt kao model za jedan od četiri nova suvenira Zaprešića. Riječ je o “pametnim” suvenirima, a javnosti su predstavljeni za nedavnoga otvaranja Turističko-informativnog centra, prvoga u gradu, koji se smjestio u podrumu Muzeja Matije Skurjenija također u Novim dvorima.

U planu i dvorac Lužnica

Novi su suveniri minijature važnih zaprešićkih obilježja koje mogu stati na dlan, a izradio ih je mladi tim iz zagrebačke tvrtke Lumi Industries. Pa su tako, osim Vršilnice, u ponudi i bista bana Josipa Jelačića, grb grada i minijatura koja kaže “I love Zaprešić”. A epitet “pametni” suveniri su dobili po tome što su nastali 3D printanjem.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– I to potpuno od biorazgradivih, “eko-friendly” materijala, odnosno PLA plastike dobivene preradom kukuruznog škroba – objašnjava Toni Ganjto, direktor zaprešićke Turističke zajednice. Pri njihovoj izradi također se pazilo na svaki detalj, odnosno da suveniri što više nalikuju originalima koji su ih inspirirali.

– Vršilnica u svom središtu, primjerice, ima stožasti dio, a zaviri li se u minijaturu, to se može i vidjeti – objašnjava Ganjto.

Pripremaju se, dodaje, još dva suvenira, također 3D modela, i to Novih dvora te dvorca Lužnica, baroknoga zdanja u prigradskom naselju Zaprešića. Zamisao se, kaže direktor Turističke zajednice, ljudima veoma sviđa pa je samo na dan predstavljanja razgrabljena trećina naručenih “pametnih” suvenira.

Interaktivna poučna staza

A ideja za njihovu proizvodnju dolazi iz nove turističke strategije Grada Zaprešića, kojom se nastoje spojiti povijest i tradicija s modernom tehnologijom. Minijature nastale 3D printanjem tako su samo početak, a novi će se projekt, najavljuje Ganjto, realizirati na proljeće. Riječ je o Jelačićevoj poučnoj stazi koja će se pružati uz kompleks Novih dvora, a bit će interaktivna.

VIDEO Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba:

Ključne riječi

Komentara 1

ZO
Zooltan
01:51 14.12.2019.

suveniri su ko' da ih radi osrednji prvašić iz gline

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije